Mia Danielsson med sonen Thor. Foto: Privat
Mia Danielsson med sonen Thor. Foto: Privat

"UD verkar strunta i det"

Publicerad
Uppdaterad
Mia Danielsson vädjar om hjälp för att få hem sin son Thor, 17 månader, från Guatemala.
Ändå kan hon inte räkna med stort stöd från UD.
- De verkar strunta totalt i det, säger Camilla Gervide, vän till Mia.
Svenskamerikanska Thor, 17 månader, fördes bort av sin pappa på alla hjärtans dag i år.
Först efter över två månaders återfann mamman Mia Danielsson sin son – i Guatemala.
En amerikansk domstol har tilldömt henne vårdnaden, men ändå får hon inte ta med sig Thor hem.
– Rätten struntar i mina domstolspapper. De struntar i att Interpol-killarna säger att det är ett fall av barnkidnappning, sa Mia Danielsson, 29, i går till Expressen.se.
Mia Danielsson har förtvivlat vädjat om rättshjälp. För Sverige är det dock juridiskt svårt att ge stöd, enligt UD.
– Det här är i första hand ett amerikanskt ärende, eftersom det är en amerikansk domstol som har tilldömt mamman vårdnaden. Det betyder att den amerikanska konsuln i Guatemala i följer ärendet på första parkett, säger Anders Jörle, presschef på UD.
– Det blir mer en fråga att kanske mentalt stötta mamman och ha kontakt med henne. Det har vi haft också.

Placerad på barnhem

I väntan på en domstolsförhandling är Thor placerad på ett barnhem i Guatemala. Fallet ska hanteras som en lokal vårdnadstvist, trots den amerikanska domstolens avgörande.
För att kunna vara på plats och anlita en advokat har Mia Danielsson vädjat om pengar. Vänner och bloggare har samlat in nästan 100 000 kronor, men de pengarna börjar ta slut.
Men eftersom UD ser det som ett amerikanskt ärende kan hon inte få ekonomiskt stöd från Sverige.
– Det är inte UD som bestämmer, utan det är lagstiftningen. Det är en fråga om hur politikerna har utformat våra lagar, säger Anders Jörle.

Besviken

Camilla Gervide, vän till Mia Danielsson, har varit i kontakt med UD. Hon är besviken på bemötandet:
– Svaret jag fick från Anders Jörle var ”nu har ni ju hittat pojken, så det här ska nog lösa sig på sikt. Lycka till”. Jag visste inte vad jag skulle säga, jag tappade fattningen, säger Camilla Gervide.
– De kan lägga ut en halv miljon på att flyga hit Annika Österberg, men de kan inte hjälpa stackars mamma att få tillbaka sin son.
UD:s presschef Anders Jörle:
– Jag känner inte igen det uttalandet riktigt. Jag tror att det är två delar som är lösryckta. Men med tanke på att det är två länder som omfattas av Haagkommissionen finns det anledning att tro att den här frågan får sin lösning, det har jag nog sagt till henne.
Expressen.se var under måndagen i kontakt med den svenska ambassaden i Guatemala City. Enligt ambassadpersonalen så följer man fallet, och kommer att ge det stöd som man har möjlighet till.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag