Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

UD varnar svenska turister för Bangkok

Polis försöker undvika tårgas från demonstranter i Bangkok under lördagen.Foto: Wason Wanichakorn

Den politiska sprickan i Thailand blir allt större.

Regeringskritiska demonstranter och polisen drabbade samman i Bangkok på lördagen och sköt tårgas mot varandra.

Samtidigt varnar den svenska ambassaden för sammandrabbningar.

- Vi använde tårgas för att demonstranterna blockerar polisen och inte följer de säkerhetsåtgärder som vi har infört, säger polisens talesman Piya Uthaya för en lokal tv-station, enligt Reuters.

Minst 10 000 demonstranter samlades på lördagen på Royal Plaza i Bangkok för att demonstrera mot landets ledare Yingluck Shinawatra. Demonstrationen organiserades av en rojalistisk grupp som kallar sig "Pitak Siam" - "Skydda Thailand" och är den första sedan Yingluck Shinawatra tog över makten i landet för ett år sedan. Demonstranterna anklagar Yingluck Shinawatra för korruption.

Demonstrationen var inte olaglig, men polisen blockerade demonstranterna från några gator nära regeringsbyggnaderna, säger BBC:s reporter Jonah Fisher. Yingluck Shinawatra hade beordrat ut 17 000 poliser på gatorna för att möta demonstranterna.

Även om protesten inleddes fredligt dröjde det inte länge förrän våldsamheterna bröt ut. Demonstranterna rev ner taggtråd och bommar intill en FN-byggnad och möttes då av poliser med tårgaskanoner.

- Vi använde tårgas för att demonstranterna blockerar polisen och inte följer de säkerhetsåtgärder som vi har infört, säger polisens talesman Piya Uthaya för en lokal tv-station, enligt Reuters.

Polisens talesman Piya Utayo uppger att fem polismän har skadats i sammandrabbningarna, två av dem allvarligt. Dessutom har 130 demonstranter gripits, några av dem bar knivar och kulor. Lokal sjukhuspersonal uppger att de har behandlat 45 personer och de flesta av den hade inhalerat tårgas.

Samtidigt har svenska ambassaden i Bangkok gått ut med en varning.

"Ambassaden uppmanar besökare att iaktta försiktighet och undvika folksamlingar och eventuella demonstrationer, skriver Sveriges ambassad på sin hemsida.

UD uppmanar svenskar till försiktighet i tre viktiga disktrikt i Bangkok; Phra Nakhon, Pomprab Satrupai och Dusit.

 

Är du på plats i Bangkok? Hör av dig till Expressen på 71717.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.