Det var i januari som det hemliga mötet mellan kinesiska affärsmän och Gui Minhais dotter ägde rum. På Anna Lindstedts initiativ flög Angela Gui till Sverige för att möta representanter som skulle kunna hjälpa henne att frita fadern Gui Minhai.
Bokförläggaren har suttit fängslad i Kina sedan 2015, då han blev gripen av kinesiska myndigheter under en resa till Thailand. Av den kinesiska regimen anklagas han för att bland annat ha röjt statshemligheter.
I en intervju med SvD berättade Angela Gui nyligen om mötet – som blev långt ifrån som hon trott. Enligt henne var det manipulativ och hotfull stämning, och hon pressades att vara tyst i media i utbyte mot visum. Männen menade också att fadern kunde friges – efter att först ha dömts till fängelse i domstol.
Angela Gui: ”Märkliga frågor”
Enligt Angela var ambassadör Anna Lindstedt med på mötet och hon ska ha varit positivt inställd till förslagen från affärsmännen.
Nu kräver Angela Gui svar från svenska UD om mötet, som hon menar iscensattes för att pressa henne till att förhandla med kinesiska myndigheter.
”Det var mycket vin, många människor och märkliga frågor som bara ökade allt eftersom. Men eftersom ambassadör Lindstedt var med och verkade positivt inställd till vad det än var som hände, fortsatte jag hela tiden att tro att mötet varit initierat av svenska utrikesdepartementet”, skriver Angela Gui på sin hemsida.
Hon skriver även:
”Jag litade på en högt uppsatt tjänsteman och belönades med dålig behandling, hot och erbjudanden om hjälp från två män som var uppenbart okvalificerade att hjälpa till, och som verkade ha en annan agenda.”
UD: Har tillsatt en utredning
Utrikesdepartementets presschef Patric Nilsson säger att man nu utreder ambassadör Lindstedt. Han berättar att UD inte hade någon kännedom alls om mötet innan det ägde rum.
En tillförordnad chef är tillsatt i Peking och Lindstedt har kallats tillbaka till Sverige.
– Hon har agerat utan att informera UD och då har hon agerat felaktigt men det är en pågående utredning som vi inte kommer att föregå, säger Anton Dahlquist, presskommunikatör på UD.
Departementet vill inte säga vad ett konstaterande om felaktigt agerande skulle leda till.
Mötet som hölls i Stockholm var på hotellet Sheraton.
- Vi kommenterar inga av våra gäster, säger vd:n.

Jonas Sjöstedt: ”En oerhörd skandal”
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kritiserar mötet i SVT:s Aktuellt, och säger att ambassadören bör avskedas.
– En svensk ambassadör har gått en diktaturs ärenden och försökt tysta dottern till en svensk som är politisk fånge i Kina. Det är en oerhörd skandal, säger han i programmet.

Även Moderaternas ledare Ulf Kristersson säger att det hela är ”utomordentligt allvarligt”.
– Oavsett om det har skett med eller utan UD:s godkännande tycker jag det är utomordentligt allvarligt och man måste absolut gå till botten med exakt vem som har gjort vad, på vems uppdrag och varför, säger han till Sveriges Radio.

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark skriver i ett meddelande till Expressen att uppgifterna är allvarliga och uppseendeväckande.
– Svenska myndighetsföreträdare ska tillvarata våra medborgares intressen. Inte motarbeta eller försöka begränsa dessa. UD och ytterst utrikesministern har skyldighet att vara tydlig. Alla korten måste upp på bordet offentligt.
Baksi: ”Besviken på Sverige”
Kurdo Baksi, journalist och författare som kämpat länge med frigivningen av Gui Minhai, berättar att han själv var med på vissa av mötena i januari och träffade affärsmännen. Baksi var dock inte med på det möte Angela Gui skriver om.
Han är nu skarpt kritisk.

– Jag tror att detta är till Gui Minhais nackdel och jag är besviken på Sverige, jag tycker inte att man har agerat tillräckligt för honom. Det är absolut inte bra för honom att skicka mellanhänder som ska tysta Angela Gui.
Expressen har sökt den svenska ambassaden i Peking och utrikesminister Margot Wallströms pressekreterare för en kommentar.