Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

UD: Tio IS-kvinnor med barn kommer utvisas till Sverige

Följ senaste nytt i Expressen TV.

Fler IS-kvinnor kommer utvisas till Sverige. Det uppger Utrikesdepartementet för TV4

Det rör sig om tio kvinnor med 20 barn som kommer utvisas till Sverige från Syrien, enligt Robert Rydberg, kabinettsekreterare på UD. 

– Våra beräkningar är att det i dagsläget finns tio kvinnor och 20 barn med svensk anknytning i ett av lägren i nordöstra Syrien, möjligen ytterligare några i ett annat läger som vi tyvärr inte haft tillträde till, säger han till TV4. 

Tre kvinnor redan i Sverige

Tidigare i september utvisades tre svenska kvinnor från Syrien tillsammans med sina sex barn efter att ha suttit fängslade i lägret Roj. De möttes av svenska myndigheter på Arlanda. 

UD bistod med hemresan och uppger att man ordnat en ”planerad transport” och att kvinnorna betalade biljetterna för reguljärflyget själva. 

– Om det sker fler utvisningar kommer vi att agera på samma sätt, för Sveriges säkerhet och för barnens trygghet, har utrikesminister Ann Linde (S) tidigare sagt till Expressen. 

”Riskerar radikaliseras” 

Robert Rydberg säger till TT att ett medan andra länder har skickat ned chartrade plan till ”miljonkostnader” har Sverige inte gjort det, vilket gjort kostnaden ”ett antal nollor mindre.

– Det hade inte gått på annat sätt att få dem till Sverige. Och låt oss inte glömma att här talar vi om oskyldiga barn, barn som inte ska straffas för de felaktiga livsval som deras föräldrar har gjort. Barn som riskerar att radikaliseras i läger i Syrien, säger Robert Rydberg till nyhetsbyrån. 

IS-kvinnan Lina Ishaq häktas för krigsbrott

Kammaråklagare: "Bättre bevisläge än vad vi kanske annars skulle ha haft".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.