Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

UD: Svensk läkare har besökt Gui Minhai

Gui Minhai fängslades.
"Sveriges uppfattning är känd sedan tidigare och kvarstår – Gui Minhai måste släppas fri och kunna återförenas med sin familj", säger Margot Wallström i ett uttalande från UD.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den i Kina fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai har fått träffa svenska läkare, enligt svenska utrikesdepartementet.

– Det är välkommet. Vårt intensiva arbete fortsätter och detta viktiga besök följs nu upp på flera olika sätt, säger Margot Wallström i ett uttalande från UD.

– Svensk medicinsk personal har under måndagen den 13 augusti kunnat genomföra ett besök hos den frihetsberövade svenske medborgaren Gui Minhai. Det är välkommet, säger utrikesminister Margot Wallström, i ett uttalande från UD.

Wallström går inte in på fler detaljer kring besöket, och uppger att det fortsatta arbetet omfattas av sekretess.

– Sveriges uppfattning är känd sedan tidigare och kvarstår – Gui Minhai måste släppas fri och kunna återförenas med sin familj, säger Wallström.

– Undersökningen genomfördes på ett kinesiskt sjukhus i dag, säger Linn Duvhammar på UD:s pressjour. 

”Bra att det pågår någon typ av dialog”

– Det är svårt att säga vad detta betyder. I någon mån är det ju ett tillmötesgående från kinesiska myndigheter. Samtidigt har de tidigare sagt att Minhai inte är sjuk, och man vet inte vad de nu undersöker, säger Fredrik Fällman, docent i sinologi vid Göteborgs universitet, till TT.

– Det är bra att det pågår någon typ av dialog. Men det har varit väldigt tyst under de runt tusen dagar som gått sedan Minhai greps, så alla bedömningar av vad som nu händer är osäkra. Det kan betyda att han släpps fri, eller att Kina går hit men inte längre, fortsätter han.

Wallström: ”Vårt intensiva arbete fortsätter”

UD har för närvarande inte mer information än det som Margot Wallström kommunicerat ut. 

– Vårt intensiva arbete fortsätter och detta viktiga besök följs nu upp på flera olika sätt, säger Margot Wallström i uttalandet. 

I juli skrev Kurdo Baksi, författare och samhällsdebattör, Ove Bring, professor emeritus och före detta folkrättsrådgivare vid UD och Björn Skala, tidigare ambassadör i Peking och före detta chef för UD:s politiska avdelning i en debatt artikel i Svenska Dagbladet att Margot Wallström bör varna Kinas ambassadör i Sverige 

”Vi utgår ifrån att UD i de fortsatta kontakterna med kinesiska ambassaden och kinesiska myndigheter i Peking i fråga om Gui på hög nivå tar upp den kinesiska ambassadörens oacceptabla agerande i denna sak och utdelar en skarp varning att detta är oförenligt med hans roll som ambassadör och måste upphöra”, skrev de då och syftade på att Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou drivit en oacceptabel förtalskampanj mot Gui Minhai. 

Fakta: Gui Minhai

Den svenske förläggaren Gui Minhai drev bokförlaget Mighty Current och bokhandeln Causeway Bay i Hongkong. Förlaget gav ut känsliga böcker med frätande satir om det kinesiska ledarskiktet fram till dess att fem medarbetare försvann i slutet av 2015.


Gui Minhai försvann den 17 oktober 2015, då han lämnade sin semesterbostad i Pattaya i Thailand. I oktober uppgavs han ha släppts fri.

I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en "bekännelsevideo" med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka. I och med detta medgav kinesiska myndigheter också att Gui Minhai frihetsberövats.


Varken dottern Angela Gui eller någon annan i hans närhet hade innan det så kallade erkännandet hört talas om att Gui Minhai skulle ha varit inblandad i någon trafikolycka.


Han släpptes i oktober efter att ha avtjänat straffet, enligt kinesiska myndigheter. Enligt dottern befann han sig efter det i en mildare form av husarrest i staden Ningbo, där poliser följt honom så fort han gått ut.


Den 20 januari färdades Gui Minhai på tåg i sällskap av två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden sedan han uppvisat symptom för ALS. Under ett stopp klev tio civilklädda poliser ombord och förde bort honom, enligt dottern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.