Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

UD-strategi för Gui Minhai får kritik: ”Kryper för Kina”

Moderatledaren Ulf Kristersson kritiserade Kina i sitt tal i Almedalen i somras: ”Kina är världens första ekonomisk framgångsrika diktatur”.
Gui Minhai har suttit fängslad i fyra år.
Kurdo Baksi.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I exakt fyra år har Gui Minhai suttit fängslad i Kina utan rättegång.

På torsdagen hålls en stödmanifestation för den den svensk-kinesiske förläggaren.

– Jag är missnöjd med den svenska tysta diplomatin. Inget konkret har hänt i det här fallet, säger initiativtagaren Kurdo Baksi.

”Vi har framfört tydliga protester mot det kinesiska agerandet”, skriver Erik Karlsson på UD i ett mejl till Expressen.

Den kinesiskfödde svenske förläggaren Gui Minhai greps av kinesiska myndigheter den 17 oktober 2015 under en semester i Thailand. Trots den svenska regeringens upprepade krav på att han ska friges är Gui Minhai fyra år senare fortfarande fängslad.

Journalisten och författaren Kurdo Baksi anser att regeringen bör byta strategi.

– Jag är missnöjd med den svenska tysta diplomatin. Inget konkret har hänt i det här fallet, säger initiativtagaren Kurdo Baksi.

Kan inte alternativet till tyst diplomati vara ännu farligare?

– Nej, jag tror inte det. Fallet Dawit Isaak har lärt oss att den tysta diplomatin inte fungerar. Det har gått 18 sedan han försvann. Om tyst diplomati inte lönar sig mot ett litet land som Eritrea, hur ska det då löna sig mot en stormakt som Kina. Logiken haltar här.

En konkret åtgärd som Sverige borde vidta är att utvisa Kinas ambassadör, anser han.

– Sverige kryper lite för Kina, tycker jag.

Kurdo Baksis engagemang i frågan har inte undgått den kinesiska staten. Flera gånger har Kinas ambassad angripit honom personligen på sin hemsida. Efter en debattartikel i Expressen av Baksi om Gui Minhai och om situationen i Hongkong skrev ambassaden på sin hemsida:

”Vi chockeras av hans okunnighet och galenskap och fördömer starkt hans extrema och skrupelfria antikinesiska uppträdande”. 

I samband med fyraårsdagen av Gui Minhais försvinnande har Kurdo Baksi tagit initiativ till en stödmanifestation för förläggaren. Manifestationen hålls utanför kinesiska ambassaden i Stockholm.

Medverkande är bland andra Expressens kulturchef, Karin Olsson, Svenska PEN:s ordförande Jesper Bengtson, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling och Moderata studentförbundets ordförande Catarina Kärkkäinen.

Kinas ambassad i Stockholm.Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Gav ut böcker om intrigerna i kommunistpartiet

Gui Minhai, 55, är född och uppväxt i Kina. År 1988 flyttade han till Sverige för att studera. Efter massakern på Himmelska fridens torg året därpå fick Gui Minhai permanent uppehållstillstånd i Sverige, där han senare också blev medborgare.

Gui Minhai engagerade sig i frågor kring yttrandefrihet och mänskliga rättigheter i Kina. År 2012 startade han ett förlag i Hongkong som gav ut böcker om intrigerna i det kinesiska kommunistpartiet och om kinesiska toppolitikers privatliv.

I samband med en semesterresa i thailändska Pattaya hösten 2015 försvann Gui Minhai.

Efter några månader dök han upp i kinesisk stats-tv och erkände att han hade kört ihjäl en en ung kvinna i en trafikolycka år 2003 och att han återvänt till Kina frivilligt för att överlämna sig till polisen.

– Den kinesiska sidan använder sig av uppenbara lögner när de säger att han återvänt frivilligt och överlämnat sig själv, sade Huang Beiling, ordförande i den oberoende kinesiska Pen-klubben, till Sveriges Radio.

Sveriges före detta utrikesminister Margot Wallström.Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Släpptes – greps på nytt

Hösten 2017 släpptes Gui Minhai. Men i januari 2018 greps han på nytt under en tågresa mellan Shanghai och Peking, framför ögonen på två svenska diplomater som han då färdades med. 

Sveriges dåvarande utrikesminister Margot Wallström kommenterade händelsen i ett skriftligt uttalande.

– Det brutala ingripandet i januari mot en svensk stödinsats genomfördes trots kinesiska upprepade försäkringar om att Gui Minhai vid tillfället var en fri man. Det kinesiska agerandet skedde i strid med grundläggande internationella regler om konsulärt stöd, sade hon.

I februari framträdde Gui Minhai i en filmad intervju med den kinesiska tidningen Oriental Daily där han uppmanade den svenska regeringen att sluta uppmärksamma hans fall.

I slutet av sommaren uppgav UD att Gui Minhai hade fått träffa svenska läkare. Därefter har inga livstecken från förläggaren nått offentligheten.

– Det är märkligt att vi inte har hört något från UD om Gui Minhais tillstånd sedan augusti 2018. Jag är orolig, säger Kurdo Baksi.

Sveriges dåvarande ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, arrangerat ett hemligt möte i Stockholm om Gui Minhai.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Ambassadör brottsmisstänkt efter hemligt möte

I februari i år blev det känt att Sveriges dåvarande ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, hade arrangerat ett hemligt möte i Stockholm om Gui Minhai – utan att berörda personer på UD ska ha känt till det.

Uppgifterna föranledde att riksenheten för säkerhetsmål vid Åklagarmyndigheten inledde en förundersökning om egenmäktighet i förhandling med främmande makt. I augusti uppgav åklagaren att utredningen var i princip klar.

”Situationen för Gui Minhai är utan tvekan fortsatt mycket allvarlig. Vårt arbete för Gui Minhai fortsätter med oförminskad styrka och vår linje ligger fast; Gui Minhai måste släppas fri och kunna återförenas med sin dotter och familj. Vi kommer aldrig att ge upp våra ansträngningar”, skriver Erik Karlsson, departementssekreterare på UD, i ett mejl till Expressen.

”Vi har framfört tydliga protester mot det kinesiska agerandet. Ett intensivt arbete sker, såväl här i Stockholm som vid Sveriges utlandsmyndigheter i Kina. Regeringen välkomnar att det internationella engagemanget för Gui Minhai fortsatt är stort, framförallt från EU:s sida. EU har uttalat sig offentligt om fallet flera gånger, med krav på Gui Minhais frigivning”.

TV: Detta har hänt i fallet Gui Minhai

Fallet med Gui Minhai har haft många vändningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.