Utrikesminister Margot Wallström. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Utrikesminister Margot Wallström. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

UD sprider felaktig bild av försvarsrapport

Publicerad

Utrikesdepartementet, UD, väljer att tona ner rapporten från regeringens egen Försvarsberedning.

Formuleringen "en beväpnad attack mot Sverige kan inte uteslutas" har ersatts med en nedtonad variant om att en väpnad attack inte framstår som trolig, skriver Dagens Nyheter, som tagit del av ett dokument från UD.

På söndag inleds konferensen Folk och Försvar i Sälen. Statsminister Stefan Löfven (S) invigningstalar på temat ”Sveriges säkerhet i en ny värld”. Även utrikesminister Margot Wallström (S) deltar.

Men nu väcker ett dokument från Utrikesdepartementet, UD, frågor om socialdemokraternas egen syn på säkerhetsläget.

 

LÄS MER: Så beväpnar sig Putins ryssland fram till 2027 

 

20 december kom rapporten från regeringens samrådsorgan Försvarsberedningen. De åtta riksdagspartierna, med undantag för Vänsterpartiet, var eniga om den säkerhetspolitiska beskrivningen och rapporten lämnades till Peter Hultqvist (S).

Försvarsminister Peter Hultqvist.Foto: SVEN LINDWALL

UD ändrade formulering

I rapporten användes formuleringen "en beväpnad attack mot Sverige kan inte uteslutas". Men när UD sände ut ett "Line to take", som beskriver vilka budskap som Sveriges ambassader och diplomater ska framföra, var formuleringen förändrad.

 

LÄS MER: Det här händer under Folk och Försvar 2018

 

Dokumentet har rubriken "Med anledning av försvarsberedningens rapport om totalförsvaret, för eventuella samtal på stationeringsorten" och är skrivet på engelska. Under rubriken ”Vid frågor om hotbilden på Sverige:” står det:

 ”Bedömningarna av den militära hotbilden i rapporten ligger i linje med regeringens och försvarsbeslutets”. Dessutom skriver UD att ”en attack riktad direkt mot Sverige förblir osannolik”.

Viktig fråga

Just den delen av texten var en viktig fråga i förhandlingar mellan de politiska partierna, skriver DN. Och formuleringarna hade förankrats hos partiledningen för respektive parti. 

Trots att rapporten endast är en månad gammal beskrivs den alltså redan felaktigt av utrikesminister Margot Wallströms eget departement.

 

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag