Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

UD sprider felaktig bild av försvarsrapport

Utrikesminister Margot Wallström. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Utrikesdepartementet, UD, väljer att tona ner rapporten från regeringens egen Försvarsberedning.

Formuleringen "en beväpnad attack mot Sverige kan inte uteslutas" har ersatts med en nedtonad variant om att en väpnad attack inte framstår som trolig, skriver Dagens Nyheter, som tagit del av ett dokument från UD.

På söndag inleds konferensen Folk och Försvar i Sälen. Statsminister Stefan Löfven (S) invigningstalar på temat ”Sveriges säkerhet i en ny värld”. Även utrikesminister Margot Wallström (S) deltar.

Men nu väcker ett dokument från Utrikesdepartementet, UD, frågor om socialdemokraternas egen syn på säkerhetsläget.

 

LÄS MER: Så beväpnar sig Putins ryssland fram till 2027 

 

20 december kom rapporten från regeringens samrådsorgan Försvarsberedningen. De åtta riksdagspartierna, med undantag för Vänsterpartiet, var eniga om den säkerhetspolitiska beskrivningen och rapporten lämnades till Peter Hultqvist (S).

Försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: SVEN LINDWALL

UD ändrade formulering

I rapporten användes formuleringen "en beväpnad attack mot Sverige kan inte uteslutas". Men när UD sände ut ett "Line to take", som beskriver vilka budskap som Sveriges ambassader och diplomater ska framföra, var formuleringen förändrad.

 

LÄS MER: Det här händer under Folk och Försvar 2018

 

Dokumentet har rubriken "Med anledning av försvarsberedningens rapport om totalförsvaret, för eventuella samtal på stationeringsorten" och är skrivet på engelska. Under rubriken ”Vid frågor om hotbilden på Sverige:” står det:

 ”Bedömningarna av den militära hotbilden i rapporten ligger i linje med regeringens och försvarsbeslutets”. Dessutom skriver UD att ”en attack riktad direkt mot Sverige förblir osannolik”.

Viktig fråga

Just den delen av texten var en viktig fråga i förhandlingar mellan de politiska partierna, skriver DN. Och formuleringarna hade förankrats hos partiledningen för respektive parti. 

Trots att rapporten endast är en månad gammal beskrivs den alltså redan felaktigt av utrikesminister Margot Wallströms eget departement.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!