Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

UD sågas – men Bildt har inte läst rapporten

Foto: Cornelia Nordström

Sex stora svenska biståndsorganisationer vill ta ansvaret för biståndsmiljarderna från UD.

Utrikesminister Carl Bildt håller inte med - även om han fortfarande inte har läst den interna UD-rapporten som sågar regeringens biståndsarbete.

– Det finns rätt många andra saker som är intressanta att läsa också, säger han.

I dag skriver Svenska Dagbladet att sex stora svenska biståndsorganisationer anser att utrikesdepartementet (UD) ska fråntas ansvaret för de svenska biståndsmiljarderna. Bakgrunden är en intern rapport från UD som slår fast att det finns stora brister i departementets biståndsarbete.

Bakom kravet står bland andra Diakonia och Forum Syd, skriver SvD.

Utrikesminister Carl Bildt, som är högste chef på UD, håller inte med om att allt ansvar för biståndet ska fråntas UD - även om han fortfarande inte har läst den kritiska biståndsrapporten.

"Vi har bra koll"

– Men det jag ser på min del av det hela tycker jag nog att vi har bra koll över det.

– UD har ett ansvar för att sköta skattebetalarnas pengar. Vi kan inte lämna bort dem till alla möjliga utan att ha kontroll på dem. Det måste finnas en kontrollfunktion på regeringskansliet. En del av detta ligger utanför biståndspolitiken. Det humanitära biståndet till exempel som vi har ökat med fem miljarder är direkt kopplat till utrikespolitiken som Syrien. Så det tror jag inte att man ska lägga ned på myndighetsnivå, säger Carl Bildt.

Du är chef för UD. När ska du läsa rapporten?

– Jag är inte chef för biståndsverksamheten. Det finns väldigt mycket där som aldrig kommer på mitt bort eller ska komma på mitt bord. Jag är chef för UD i mening att jag är chef för personalpolitik och sånt. Men inte för verksamheten under Ewa (Björling, handelsminister) eller nu Hillevi (Engström, biståndsminister), säger han.

Men skulle det inte vara intressant för dig att läsa den där rapporten ändå?

– Säkert. Men det finns rätt många andra saker som är intressanta att läsa också, säger Carl Bildt.

"Snedvriden journalistik"

Först att avslöja den interna rapporten var Svenska Dagbladet. Carl Bildt är kritisk till hur tidningen har presenterat rapporten och den kritik som senare har kommit från biståndsorganisationerna.

– Svenska Dagbladet har en lite snedvriden journalistik. De ägnar sig åt att driva en tes. Men det är alltid en avvägning av var olika pengar ska fördelas. En del ligger på myndigheter, en del direkt under regeringen och en del under enskilda organisationer. En ständig avvägning.

Regeringen ska enligt biståndsminister Hillevi Engström (M) ha begärt en översyn av frågan, men den kommer inte förrän nästa höst, skriver TT.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!