Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

UD reste till ambassaden i Kina – genomförde inspektion

Ambassadör Anna Lindstedt utreds nu av Säpo.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Gui Minhai sitter fängslad i Kina.

Det kontroversiella mötet mellan Angela Gui och kinesiska affärsmän har fått stor uppmärksamhet och hård kritik. 

Ambassadör Anna Lindstedts agerande utreds nu av Säpo och UD har meddelat att den egna utredningen har lagts på is. 

Men i februari besöktes den svenska ambassaden av UD:s inspektör – som ”i ljuset av händelseutvecklingen” inledde en inspektion av ambassaden. 

– Med tanke på den händelseutveckling som varit genomfördes nu ett inledande besök, säger Patric Nilsson, presschef på UD. 

Den 24-25 januari hölls det kontroversiella mötet på hotell Sheraton i Stockholm. 

Den fängslade förläggaren Gui Minhuas dotter Angela Gui reste till Stockholm för att träffa Sveriges ambassadör i Kina Anna Lindstedt. På mötet deltog också kinesiska representanter. 

Angela Gui har efteråt berättat om hur hon kände sig pressad av de kinesiska affärsmännen att sluta prata med medier om sin pappa. 

Efter Angela Guis beskrivning kallade Utrikesdepartementet, UD, hem Anna Lindstedt och startade en utredning av händelsen. 

Den utredningen lades dock på is när Säpo startade en egen utredning, om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. 

Angela Gui bloggade om mötet på Sheraton i Stockholm. Foto: PRIVAT

UD besökte ambassadören 

Samtidigt har UD gjort en inspektion av Sveriges ambassad i Peking, under sju dagar i slutet av februari.

En inspektion var sedan tidigare planerad till början av maj och den kommer också att genomföras, enligt UD:s presschef Patric Nilsson. Han säger att besöket häromveckan var en inledande inspektion som gjordes i ”ljuset av händelseutvecklingen”.

– Med tanke på den händelseutveckling som varit genomfördes nu ett inledande besök, säger Patric Nilsson.

Säpo har inga problem med att ni gör en egen inspektion?

– Nej, vi har en intern utredning som pausades så det får inte förvillas med den. Vi måste stötta ambassaden och få en täckande bild, det påverkar inte förundersökningen. Naturligtvis är det en del i att vi kan bistå Säpo i förundersökningen.

På vilket sätt kan ni bistå Säpo?

– Inspektören står till Säpos förfogande om de önskar tala med honom. Men det måste parterna få prata om utan att jag redogör för vad som sägs, med tanke på att det är förundersökningssekretess, säger Patric Nilsson.

Enligt rapporten som skrivits av inspektören Ingemar Dolfe har hans besök fokuserat på organisation, arbetsfrågor och effektivitet. Patric Nilsson menar att UD i och med inspektionen har fått en grundläggande inblick i hur ambassadens verksamhet ska utvecklas, ett arbete som kommer att fortsätta under nästa besök.

UD:s presschef Patric Nilsson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Säpo har inget emot att ni intervjuar ambassadpersonalen?

– Nej, inte inom ramarna för inspektörens arbete. Det handlar om att vi ska ha möjlighet att stötta dem och följa upp de preliminära slutsatserna för att kunna utveckla verksamheten på ambassaden. 

Pratade inspektören med personalen om Anna Lindstedts möte i Stockholm? 

– Hur inspektören genomför sin inspektion måste han få avgöra och det är viktigt att personalen känner att de kan ha en dialog med honom i förtroende, säger Patric Nilsson.

Expressen har varit i kontakt med Ingemar Dolfe som avböjer kommentarer.