Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

UD markerar mot Ungern – efter Strandhälls ordbråk

Annika Strandhäll (S) kallades ”sjuk varelse” av Ungerns vice premiärminister i helgen. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Ungerns vice premiärminister Zsolt Semjen och premiärminister Viktor Orbán. Foto: ZOLTAN MATHE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Enligt Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto har man haft ett möte med Sveriges ambassadör för att framföra att Strandhälls kritik är ”oacceptabel”. Foto: LESZEK SZYMANSKI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ordbråket mellan Annika Strandhäll, S, och ungerska ministrar har eskalerat.

På onsdagen kallade UD därför till sig Ungerns ambassadör – för att markera.

– Vikten av att kunna föra en politisk diskussion utan att gå till personangrepp framfördes, säger UD:s presskommunikatör Anton Dahlquist.

Ordbråket mellan socialförsäkringsminister Annika Strandhäll, S, och flera ungerska ministrar nådde nya höjder i helgen. Då kallade Zsolt Semjen, vice premiärminister i Ungern, den svenska politikern för ”en stackars sjuk varelse”.

Upprinnelsen till bråket är att Annika Strandhäll har kritiserat Ungerns familjepolitik.

Det var efter att premiärminister Viktor Orbán hade hållit sitt årliga tal till nationen – där han bland annat uppmuntrade befolkningen att föda fler ”ungerska barn” för att slippa ta emot migranter – som Strandhäll tog till Twitter.

Annika Strandhäll: Alarmerande

”Det som sker i Ungern är alarmerande. Nu vill Orban att fler ”äkta” ungerska barn föds. Politiken osar 30-tal och som högerpopulist behöver man skapa dimridåer för vad den här typen av politik gör med den självständighet kvinnor kämpat för”, skrev ministern den 12 februari.

”Oacceptabelt”, menade Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto några dagar senare. Då hade ungerska utrikesdepartementet kallat till sig Sveriges ambassadör i landet.

Efter den vice premiärministerns uttalande i helgen agerade även svenska utrikesdepartementet.

Man kallade till sig Ungerns ambassadör i Sverige för ett möte under onsdagen. 

– Den ungerska ambassadören kallades upp med anledning av den ungerske vice premiärministerns uttalande om Strandhäll, säger Anton Dahlquist på UD.

Svenska UD i möte med Ungerns ambassadör

Helen Eduards, chef på UD:s EU-enhet, och den ungerska ambassadörens andraman deltog på mötet.

– I mötet framfördes vikten av att kunna föra en politisk diskussion utan att gå till personangrepp. Det ligger i båda parters intresse att man för en saklig dialog, även i frågor där man står ganska långt ifrån varandra, säger Anton Dahlquist.

Han vill inte gå in på om fler deltog på mötet, eller på hur Ungern ställer sig till kritiken.

– Det är inget jag kan kommentera. Utan det budskap som framfördes var att man ska kunna föra en politisk diskussion utan personangrepp.

Hur är Sveriges och Ungerns relation i dag?

– Det vi vill framhäva är att vi försöker söka dialog och samarbete även med länder vars värderingar man inte delar till fullo. I övrigt kan inte jag recensera Sveriges relation till andra länder.

Strandhäll om Ungerns politik

Annika Strandhäll vill själv inte kommentera Semjens utspel.

Men på tisdagskvällen skrev hon på Twitter:

”Det finns stora skillnader mellan den svenska och ungerska familje- och jämställdhetspolitiken, vilket jag visade på. Det är politiska skillnader, och det är viktigt att kunna föra en diskussion om politik utan att gå till personangrepp”.

https://twitter.com/strandhall/status/1097967698359795712