Utrikesministern kallar upp Kinas ambassadör

Expressens kulturchef Karin Olsson: ”Häpnadsväckande ord från ambassadören”.
Utrikesminister Ann Linde kallar nu upp Kinas ambassadör till UD.
Foto: OLLE SPORRONG

Utrikesminister Ann Linde kallar upp Kinas ambassadör Gui Congyou efter de nya påhoppen mot svenska medier, skriver SVT. 

I en ny intervju med SVT säger ambassadören att Expressens reportrar ”måste förändra det felaktiga sättet att rapportera om Kina” för att få visum i Kina.

– Det som Kinas ambassadör nu gör är väldigt allvarligt, säger Ann Linde till kanalen. 

I fredags publicerade kinesiska ambassaden en intervju med en SVT-reporter på sin hemsida, där man kallade den svenska medierapporteringen för ”frekventa illasinnade attacker” mot Kinas kommunistparti. 

Ambassadören gick även till enskilt angrepp mot Expressens kulturchef Karin Olsson. I intervjun säger han att hon har ”förlorat sin rationalitet” efter att hon skrivit en krönika om Kinas påtryckningar i Gui Minhai-fallet. 

Nu agerar utrikesminister Ann Linde, som återigen kallar upp Kinas ambassadör till UD. 

– I Sverige råder yttrandefrihet och det som Kinas ambassadör nu gör är väldigt allvarligt. Vi har upprepade gånger från utrikesdepartementets sida och även från min sida påtalat för den kinesiska ambassaden och för ambassadören att yttrandefriheten är grundlagsskyddad och att journalister har rätt utföra sitt arbete fullständigt fritt, säger Linde till SVT.

Mötet kommer att ska på tisdag, meddelar hon kanalen. 

Kallats upp till UD 40 gånger

Gui Congyou har kallats upp till UD vid över ett fyrtiotal tidigare tillfällen under sin ämbetsperiod som började 2017. 

Nu måste man ta i med hårdhandskarna menar Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling som kräver att ambassadören utvisas.

– Det här är en ambassadör som ingen vill ha att göra med. Någonstans måste man markera gentemot den kinesiska ledningen, att vi är en demokrati. Hans agerande är inte okej. Vill man ha goda relationer mellan länderna behöver man en annan ambassadör, säger han till DN.

Detta krav ställde partiet även tidigare i december under en riksdagsdebatt, då även KD:s Lars Adaktusson krävde en utvisning.

Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Ett angrepp på demokratin”

Jeanette Gustafsdotter, vd för branschorganisationen tidningsutgivarna, reagerar starkt mot ambassadörens senaste uttalanden.

– Sverige har världens äldsta tryck- och yttrandefrihet. Vi har till och med världens äldsta grundlagar på det området. Att då som ambassadör från ett annat land uttrycka sig på ett sätt som ger vid handen att man vill begränsa svenska mediers tryck- och yttrandefrihet är extremt allvarligt, säger hon.

– Ytterst är det ett angrepp på demokratin.

I intervjun med SVT utvecklar ambassadör Gui Congyou också sin egen syn på journalistikens roll. Enligt honom bör journalister ”sprida vänskap, vänlighet, solidaritet och samarbete i stället för att hetsa fram fientlighet eller hat.”

– Det är en väldigt märklig definition. Journalistikens roll är ju ytterst att granska och informera. Många gånger sprider den ju också glädje på det sätt som han önskar, men det är ju inte journalistikens huvuduppgift, säger Jeanette Gustafsdotter.

Finns det risk att svenska medier böjer sig för ambassadörens kampanj?

– Jag tror inte det. Jag tror att vi har ett system gör att svenska grundlagsskyddade medier med ansvarig utgivare vågar stå upp mot sådana här angrepp på tryck- och yttrandefrihet.

Expressens chefredaktör: ”Kina vill diktera villkoren”

Ambassadören har gång på gång utövat påtryckningar mot svenska medier – både mot hela tidningar och mot enskilda journalister. I de flesta av fallen har det gällt den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai, som sitter fängslad i Kina sedan flera år tillbaka efter att ha gett ut regimkritisk litteratur. 

Ambassaden har vid ett flertal gånger kontaktat medier och velat stoppa flera publiceringar om Kinas agerande. 

Gui Congyou har bland annat attackerat Expressen-medarbetaren Jojje Olsson i ett officiellt pressmeddelande 2018 där han påstod att Olssons ”vilseledande och skamliga beteende fullt ut indikerar att han inte är en ärlig eller trovärdig person”.

Ambassadören har också gett sig på politiker som uttryckt stöd för Gui Minhai. Bland annat hotade ambassadören med att porta kulturminister Amanda Lind från Kina om hon delade ut Tucholsky-priset från Svenska Pen till förläggaren. 

Efter fredagens publicering hos ambassaden konstaterade Expressens tillförordnade chefredaktör Klas Granström att man inte kommer att ge vika för Kinas påtryckningar. 

– Kina vill diktera villkoren för hur landet och dess politiska styre bevakas och framställs i medier. Expressen står för fri och oberoende journalistik och vi bedriver vårt arbete på våra premisser, det gäller självklart även hur vi rapporterar om och kommenterar Kina, säger han.


Kinas ambassadör till angrepp mot Expressen

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.