Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

UD: Inga planer på att byta ut Kompass

Sveriges ambassadör i Guatemala, Anders Kompass, har kallats hem för konsultationer på grund av den oroande utvecklingen i landet.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Margot Wallström.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sveriges ambassadör i Guatemala, Anders Kompass, har kallats hem för konsultationer på grund av den oroande utvecklingen i landet, meddelar utrikesdepartementet. Det finns dock inga planer på att byta ut honom som ambassadör, trots Guatemalas påtryckningar.

”Bakgrunden till beslutet är den politiska situationen i landet och läget i våra bilaterala relationer till Guatemala”, skriver Margot Wallström i ett pressmeddelande, där utrikesministern vidare säger att beslutet skall ses som en markering mot Guatemala.

UD har därutöver kommenterat läget skriftligt för TT.


Det finns inga planer på att byta ut honom som ambassadör, trots Guatemalas påtryckningar.
Foto: MOISES CASTILLO / AP TT NYHETSBYRÅN

Aktivt motarbetat

"Läget i Guatemala är oroväckande. Den guatemalanska regeringen har under en tid agerat på ett sätt som skadar rättssäkerheten i landet. Den har till exempel aktivt motarbetat FN:s kommission mot korruption, CICIG, som Sverige stödjer. Regeringen har även på andra sätt försvårat ansträngningarna att säkra ansvarsutkrävande i landet. Bland annat genom en lagändring som kan innebära amnesti för brott begångna under den väpnade konflikten", skriver UD och fortsätter:

"I de bilaterala relationerna har Guatemalas regering handlat på ett sätt som vi finner oroande och uppseendeväckande. Vi kommenterar inte den diplomatiska dialogen ytterligare. Detta gör att vi nu kallar hem Anders Kompass för konsultationer. Vi behöver samtala om läget. Det innebär inte att vi hörsammar Guatemalas begäran att ersätta honom. Vi har inga planer på att byta ut Anders Kompass", skriver UD:s presstjänst".

Ville kasta ut Kompass

I maj förra året uppmanade Guatemala Sverige att ta hem Anders Kompass. Anledningen var att ambassadören ska ha kallat samhället korrupt. När landets regering ville utvisa Kompass stoppade den inhemska högsta domstolen beslutet och uppmanade president Jimmy Morales att i stället lösa frågan genom diplomatiska kontakter med Sverige. Men det är alltså detta som inte gått så bra, enligt UD.

Morales bekämpar FN:s internationella kommitté mot straffrihet i Guatemala (Cicig), som sedan 2007 arbetat mot bland annat korruption i landet. Morales anser att organisationen blandat sig i landets inrikespolitik. Presidenten har själv hamnat i skottgluggen, sedan Cicig velat se honom åtalad för korruption. Sverige är en av de största givarna till organisationen.

I januari demonstrerade tusentals guatemalaner i protest mot Morales försök att sätta stopp för Cicigs insatser i landet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.