Gudrun och Hans Hammarström. Foto: Cornelia Nordström
Gudrun och Hans Hammarström. Foto: Cornelia Nordström

UD: Inga nya uppgifter om Syriensvenskarna

Publicerad

Det har gått tre veckor sedan journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström tillfångatogs under sitt arbete i Syrien.

UD har fortfarande inga uppgifter om hur arbetet med att befria dem fortgår – och de anhöriga svävar i total ovisshet.

– Vi vet inte mera än vi gjorde direkt efter att de hade försvunnit, säger Niclas pappa Hans Hammarström.

För tre veckor sedan, den 23 november, kidnappades journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström när de var på väg ut ur Syrien.

Fotografen Hammarström och reportern Falkehed hade varit i landet på reportageresa när de enligt Expressens uppgifter stoppades i sin bil på väg mellan staden Yabrud och den libanesiska gränsen, och fördes bort av okända förövare.

Sedan dess har uppgifterna varit få om vad som hänt och vad som görs från svenska myndigheters sida.

UD har gång på gång betonat att det finns väldigt lite de kan säga.

– Vi tar den här typen av frågor alla, på allra största allvar. Men ni vet att mitt när det pågår kan vi inte säga så där väldigt mycket om vad vi vet, inte vet, gör eller inte gör, har utrikesminister Carl Bildt tidigare sagt till Expressen.

"Inga nya uppgifter"

Och det gäller fortfarande, bekräftar Kent Öberg på UD:s presstjänst.

– Det har inte kommit in några nya uppgifter, säger han.

Han kan inte säga om de personer eller den grupp som tillfångatagit Hammarström och Falkehed tagit kontakt med familjen eller svenska myndigheter, men förklarar att arbetet med att befria dem bedrivs i första hand av personal från ambassaden i Damaskus som nu mera verkar i Beirut på grund av omständigheterna i Syrien.

"Väntar på ett bra samtal"

För de båda journalisternas anhöriga är situationen en prövning.

– Vi går och väntar på att det ska komma ett bra samtal, säger Niclas pappa Hans Hammarström som förklarar att han knappast vet mer i dag än då hans son och dennes kollega kidnappades för tre veckor sedan.

Rikskriminalpolisen ringer familjen ungefär en gång i veckan för att hålla dem uppdaterade, men än så länge har de goda nyheterna uteblivit.

– Vi går i ovetskap och försöker att trösta varandra, vi är lika ledsna allihop. Men vi lever på hoppet, säger Hans Hammarström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag