Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

UD och försvarsdepartementet kände inte till misstankarna mot ministern

Dessutom utreds Najah al-Shammari för krigsbrott.
Iraks försvarsminister Najah al-Shammari
Foto: Hadi Mizban / AP/TT
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utrikesdepartementet kände till att Iraks försvarsminister utreddes av svensk polis, men meddelade inte försvarsminister Peter Hultqvist, enligt Aftonbladet.

Utrikesminister Ann Linde säger dock, via pressekreterare Mikael Lindström, att de inte hade uppgifter om någon utredning.

”UD fick inte kännedom om uppgifterna om utredningarna förrän i samband med nyhetsrapporteringen förra veckan”, skriver Lindström i en kommentar.

Najah al-Shammari är svensk medborgare sedan 2015 och folkbokförd utanför Stockholm.

Iraks försvarsminister Najah al-Shammari, 52, utreds för bland annat grovt bedrägeri, folkbokföringsbrott och krigsbrott.

UD fick information om detta, men vidarebefordrade inte detta till försvarsdepartementet och försvarsminister Peter Hultqvist (S), skriver Aftonbladet.

På grund av det försenades regeringens beslut om nästa steg i den svenska militära insatsen i Irak, enligt Aftonbladet. Enligt flera försvarspolitiker kan det ha satt svenska soldater i fara.

– Om det visar sig att UD inte fullt ut har informerat försvarsdepartementet är det jätteallvarligt, säger Joar Forssell (L), till Aftonbladet.

UD menar dock att de inte kände till uppgifterna om en utredning – bara att den irakiske försvarsministern var folkbokförd i Sverige, vilket de säger att de meddelade försvarsdepartementet.

UD: Vi kände inte till

Utrikesminister Ann Linde säger, via pressekreterare Mikael Lindström, att:

”UD delgav försvarsdepartementet på tjänstemannanivå när vi fick kännedom om uppgiften (i början av oktober). Det skedde som en del i vårt normala informationsutbyte. Formerna för det är inget vi går in på.”

Lindström fortsätter:

”Den uppgiften påverkade inte den svenska kritiken mot övergreppen på demonstranter. UD fick inte kännedom om uppgifterna om utredningarna förrän i samband med nyhetsrapporteringen förra veckan.”

NYHETEN I KORTHET

• På tisdagen tog försvars- och utrikesutskottet i riksdagen upp frågan om den irakiske försvarsministern Najah al-Shammari. Detta efter att det uppmärksammats att han är svensk medborgare – och utreds för bland annat krigsbrott.

• Moderaternas Hans Wallmark, vice ordförande i utrikesutskottet, berättade att regeringen gick igenom läget för ledamöterna. Informationen gällde både försvarsministerns misstänkta brottslighet och framtiden för den svenska försvarsinsatsen i Irak.

• Den irakiske försvarsministern kan bli en fråga för riksdagen. En av anledningarna är att uppgifterna om honom kan påverka den svenska militära insatsen i Irak.

Misstänkt för grovt bidragsbrott

Iraks försvarsminister, Najah al-Shammari, är svensk medborgare och folkbokförd under namnet Najah Al-Adeli.

Det var den SD-kopplade sajten Nyheter Idag som först avslöjade uppgifterna.

Enligt uppgifter till Expressen är mannen och hans hustru nu misstänkta för grovt bidragsbrott mot Försäkringskassan, eftersom de har fått barn- och bostadsbidrag trots att de sedan flera år är bosatta utomlands. Anmälan gjordes för två veckor sedan och ärendet är pågående.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.