Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

UD i möte med Ecuadors ambassadör om Ola Bini

Ola Bini greps den 11 april.
Foto: PRIVAT
Ola Binis föräldrar Görel Bini Gustafsson och Dag Gustafsson.
Foto: JOSE JACOME / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ola Bini sitter frihetsberövad i Quito.
Foto: ÅSA WELANDER

Svenska utrikesdepartementet har träffat Ecuadors ambassadör för att få mer information om varför svensken Ola Bini har gripits i Quito, skriver TT. 

Samtidigt ökar pressen på att Sverige ska agera i frågan. 

I ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven vädjar flera personer, däribland skådespelaren Pamela Anderson, att ”den svenska regeringen att handla beslutsamt och omgående”, skriver DN.  

Den svenska programmeraren Ola Bini, 36, greps i Ecuadors huvudstad Quito den 11 april – samma dag som hans vän Julian Assange greps av brittisk polis på Ecuadors ambassad i London. 

Ola Bini anklagas av landets inrikesminister för att ingå i en komplott som vill underminera landets regering. 

Han är häktad misstänkt för att ha hackat telefoner och konton som tillhör både privatpersoner och Ecuadors regering, enligt landets president. Enligt misstankarna är han del av en ”spioncentral” i landet. 

UD träffade Ecuadors ambassadör

På tisdagen träffade svenska utrikesdepartementet Ecuadors ambassadör för att få mer information om varför den svenska programmeraren gripits. 

– Vi begärde ett möte dels för att få veta vad han är anklagad för och för att vi ville få mer information om rättsprocessen. Vi underströk för ambassadören att vi har ett tydligt konsulärt uppdrag gentemot vår medborgare, säger Patric Nilsson, presschef på UD till TT.

UD vill dock inte gå in på några detaljer om vad som sades vid mötet. 

– Vi är måna om att ha den dialogen med anhöriga, säger Patric Nilsson till TT. 

Ola Binis föräldrar har tidigare krävt att Sverige agerar. 

”Vi som svenska medborgare kräver att man från utrikesdepartementet och regeringen nu visar att man inte accepterar att en svensk medborgare behandlas på detta sätt i ett annat land”, skriver föräldrarna i ett brev till UD, som SVT har tagit del av. 

Ola Binis föräldrar Görel Bini Gustafsson och Dag Gustafsson under en presskonferens i Quito.
Foto: ÅSA WELANDER

Öppet brev till Stefan Löfven 

Flera internationella stora namn skriver i ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven (S) att de kräver att han ska agera i ärendet. 

Bland de som har skrivit under brevet, som Dagens Nyheter har tagit del av, finns skådespelaren Pamela Anderson, professorn Noam Chomsky och författaren Arundhati Roy.

De skriver bland annat att man ”vädjar till den svenska regeringen att handla beslutsamt och omgående”. 

UD bekräftar för TT att de har tagit emot brevet, men vill inte kommentera det ytterligare.

Ola Bini nekar till anklagelserna och har i ett uttalande skrivit: 

”Anklagelserna mot mig bygger på böckerna jag läst och teknologin jag har. Det är Orwellskt”. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.