UD: Henning Mankell är inte skadad

Publicerad
Uppdaterad
En norsk politiker uppgav att författaren Henning Mankell var bland de skadade på Gazafartygen, enligt norska VG.
Svenska UD dementerar dock uppgifterna.
- De har i alla fall inga allvarliga skador, säger Ingrid Palmklint på UD:s presstjänst till Expressen.se.
Folkvord beklagar nu att han gick ut med uppgifterna.
Elva svenskar fanns ombord på Ship to Gaza-fartygen, enligt ett tidigare pressmeddelande från Palestinagrupperna.
Bland dessa den välkände författaren Henning Mankell.
På eftermiddagen gick den norska politikern Erling Folkvord ut med uppgiften att Mankell var bland de skadade. Han uttalade sig om författaren vid en demonstration i Oslo:
– Jag har fått veta att författaren Henning Mankell är bland de skadade. Jag känner inte till hans tillstånd, sa Erling Folkvord, tidigare partiledare för norska Raudt, enligt VG.
Flera internationella medier uppgav också att Mankell funnits ombord på fartyget Mavi Marmara när det bordades.

"Verkar vara oskadda"

Uppgifterna om Henning Mankell dementerades dock av svenska UD.
– Vi har fått meddelande via Mehmet Kaplan att han och Mankell har kommit i land. De verkar vara oskadda. De har i alla fall inga allvarliga skador, säger Ingrid Palmklint på UD:s presstjänst.
Erling Folkvord ångrar att han gick ut med uppgifterna:
– En person berättade att han fått uppgifter om att Henning Mankell var en av de skadade. Jag betraktade uppgifterna som trovärdiga, säger Erling Folkvord till Expressen.
– Uppgifterna var helt obekräftade. Jag beklagar att jag förmedlade dem vidare, säger Erling Folkvord.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag