Sveriges utrikesminister Margot Wallström efter att det stod klart att Sverige fick plats i FN:s säkerhetsråd i juni 2016. Foto: AXEL ÖBERGSveriges utrikesminister Margot Wallström efter att det stod klart att Sverige fick plats i FN:s säkerhetsråd i juni 2016. Foto: AXEL ÖBERG
Sveriges utrikesminister Margot Wallström efter att det stod klart att Sverige fick plats i FN:s säkerhetsråd i juni 2016. Foto: AXEL ÖBERG
FN:s säkerhetsråd i New York juni 2016. Foto: AXEL ÖBERGFN:s säkerhetsråd i New York juni 2016. Foto: AXEL ÖBERG
FN:s säkerhetsråd i New York juni 2016. Foto: AXEL ÖBERG

Wallström: Rutiner har inte följts

Publicerad
Uppdaterad

900 sidor med information om regeringens kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd gömdes från allmänheten, avslöjar Dagens Nyheter. 

I över ett år använde UD och Sveriges representation i New York ett parallellt datasystem. 

– Det måste bli slut på följetongen med ett utrikesdepartement som anser sig kunna strunta i grundlagen, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke till tidningen.

"Påståenden att UD skulle ha undanhållit information är felaktiga. Bristande diarieföring beror inte på avsikt, utan på att rutiner inte har följts", skriver utrikesminister Margot Wallström i en kommenar till DN. 

Den svenska regeringen drev en uppmärksammad kampanj när landet valdes in i FN:s säkerhetsråd 2016. 

Nu avslöjar Dagens Nyheter att utrikesdepartementet undanhållit över 900 sidor med information om arbetet i samband med kampanjen till säkerhetsrådet. 

UD och representation i New York använde sig av ett parallellt datasystem. Med hjälp av gemensam arbetsyta kunde handlingar som skickats mellan myndigheter klassas som arbetsmaterial, skriver tidningen.

UD undangömde 900 sidor med information

En källa till tidningen uppger att syftet var just att kunna skicka material utan att detta skulle registreras i offentliga postlistan.

Sverige valdes in i FN:s säkerhetsråd i juni 2016. Innan dess hade regeringen drivit en uppmärksammad kampanj.Foto: AXEL ÖBERG

Efter att Dagens Nyheter ställt frågor om det undangömda materialet har delar av det blivit offentliga handlingar – under perioden tidningen väntade på svar. 

Först ett år efter att kampanjen avslutats fördes handlingarna in i diariesystemet – samma dag som UD svarade Dagens Nyheter. 

Beatrice Ask: "Kan inte gå långa tider"

– Det visar att rutinerna inte har satt sig, det kan inte gå långa tider innan man hanterar saker. Och det man bekymrar sig över är ju om det hade blivit gjort om DN inte hade granskat det, säger Konstitutionsutskottets ordförande Beatrice Ask (M) till tidningen. 

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är kritisk till hanteringen från UD. 

– Det måste bli ett slut på följetongen med ett utrikesdepartement som anser sig kunna strunta i grundlagen, säger han. 

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger att det inte var med avsikt som utrikesdepartementet (UD) inte diarieförde dokument om regeringens kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd.

"Offentlighetsprincipen gäller"

I ett skriftligt uttalande till Dagens Nyheter säger utrikesministern att det i stället beror på att rutiner inte har följts:

"Påståenden att UD skulle ha undanhållit information är felaktiga. Bristande diarieföring beror inte på avsikt, utan på att rutiner inte har följts. Offentlighetsprincipen gäller."

Wallström säger även att hon har gett UD:s rättschef i uppdrag att tillsätta en arbetsgrupp som ska "gå till botten med vilka åtgärder som behövs för att utrikesförvaltningen ska kunna hantera handlingar korrekt i framtiden".

Arbetsgruppen ska redovisa sitt arbeta senast den sista februari 2018.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag