Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Wallström: Rutiner har inte följts

Sveriges utrikesminister Margot Wallström efter att det stod klart att Sverige fick plats i FN:s säkerhetsråd i juni 2016. Foto: AXEL ÖBERG
FN:s säkerhetsråd i New York juni 2016. Foto: AXEL ÖBERG

900 sidor med information om regeringens kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd gömdes från allmänheten, avslöjar Dagens Nyheter. 

I över ett år använde UD och Sveriges representation i New York ett parallellt datasystem. 

– Det måste bli slut på följetongen med ett utrikesdepartement som anser sig kunna strunta i grundlagen, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke till tidningen.

"Påståenden att UD skulle ha undanhållit information är felaktiga. Bristande diarieföring beror inte på avsikt, utan på att rutiner inte har följts", skriver utrikesminister Margot Wallström i en kommenar till DN. 

Den svenska regeringen drev en uppmärksammad kampanj när landet valdes in i FN:s säkerhetsråd 2016. 

Nu avslöjar Dagens Nyheter att utrikesdepartementet undanhållit över 900 sidor med information om arbetet i samband med kampanjen till säkerhetsrådet. 

UD och representation i New York använde sig av ett parallellt datasystem. Med hjälp av gemensam arbetsyta kunde handlingar som skickats mellan myndigheter klassas som arbetsmaterial, skriver tidningen.

UD undangömde 900 sidor med information

En källa till tidningen uppger att syftet var just att kunna skicka material utan att detta skulle registreras i offentliga postlistan.

Sverige valdes in i FN:s säkerhetsråd i juni 2016. Innan dess hade regeringen drivit en uppmärksammad kampanj. Foto: AXEL ÖBERG

Efter att Dagens Nyheter ställt frågor om det undangömda materialet har delar av det blivit offentliga handlingar – under perioden tidningen väntade på svar. 

Först ett år efter att kampanjen avslutats fördes handlingarna in i diariesystemet – samma dag som UD svarade Dagens Nyheter. 

Beatrice Ask: "Kan inte gå långa tider"

– Det visar att rutinerna inte har satt sig, det kan inte gå långa tider innan man hanterar saker. Och det man bekymrar sig över är ju om det hade blivit gjort om DN inte hade granskat det, säger Konstitutionsutskottets ordförande Beatrice Ask (M) till tidningen. 

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är kritisk till hanteringen från UD. 

– Det måste bli ett slut på följetongen med ett utrikesdepartement som anser sig kunna strunta i grundlagen, säger han. 

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger att det inte var med avsikt som utrikesdepartementet (UD) inte diarieförde dokument om regeringens kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd.

"Offentlighetsprincipen gäller"

I ett skriftligt uttalande till Dagens Nyheter säger utrikesministern att det i stället beror på att rutiner inte har följts:

"Påståenden att UD skulle ha undanhållit information är felaktiga. Bristande diarieföring beror inte på avsikt, utan på att rutiner inte har följts. Offentlighetsprincipen gäller."

Wallström säger även att hon har gett UD:s rättschef i uppdrag att tillsätta en arbetsgrupp som ska "gå till botten med vilka åtgärder som behövs för att utrikesförvaltningen ska kunna hantera handlingar korrekt i framtiden".

Arbetsgruppen ska redovisa sitt arbeta senast den sista februari 2018.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!