Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

18 döda på ett dygn i Region Stockholm

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör, talar när Region Stockholm håller pressträff med anledning av att drabbade av covid-19 ökat kraftigt.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronatältet utanför Karolinska.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD

Socialdemokraterna ställer in alla första maj-tåg i hela landet, rapporterar SR. 

Under onsdagen dog 18 personer av corona under onsdagen i region Stockholm. 

– Stormen är här, säger region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson på en presskonferens. 

Bara timmar innan meddelade Anders Tegnell att läget är ”stabilt”. 

– Vi måste få kontakt med Stockholm först, för att ta reda på vad de ser som inte vi ser, säger han nu om de dubbla budskapen. 

Socialdemokraterna ställer in alla årets första maj-tåg i hela landet, rapporterar Sveriges Radio. 

– Första maj är ju en högtidsdag för vårt parti, så det är klart att det aldrig är ett enkelt beslut. Men å andra sidan har vi hört statsministern i sitt tal till nationen att det det är viktigt att vi alla tar ansvar för för det läget som är. Då behöver vi självklart göra det som parti också, säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad, till SR. 

Partiet ställer även in första maj-tåg med färre än 500 personer, med hänvisning till att det nu pågår en allmän smittspridning. 

Förvirring kring situationen i Stockholm 

Under onsdagen vårdades 65 personer på intensivvårdsavdelningen. Det är 17 fler än under tisdagen. 

Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson berättade under onsdagen att 90 intensivvårdsplatserna har ökat med 50 procent de senaste dagarna, nästa steg är att öka med 100 procent. 

– Jag önskar att jag kunde ge ett tydligt besked om hur långt vi kommit i stormen. Men det kan jag inte. Trenderna är tydliga och jobbiga – det här kommer att bli jobbigare och värre. 

När statsepidemiolog Anders Tegnell tidigare under onsdagen redogjorde för läget sa han att läget var stabilt. 

TT har i dag frågat honom om hur man kan tolka de dubbla budskap som kom från Folkhälsomyndigheten och region Stockholm. 

– Jag har inga kommentarer på det. Vi måste först få kontakt med Stockholm för att få bättre koll, säger han till nyhetsbyrån. 

– Vi måste få kontakt med Stockholm först, för att ta reda på vad de ser som inte vi ser. Så att vi inte vacklar fram och tillbaka. Det skulle bli jättekonstigt.

Region Stockholms senaste coronasiffror

1 070 personer är smittade, det är en ökning med 111 personer senaste dygnet. 

300 personer vårdas på sjukhus, vilket är 64 fler det senaste dygnet. 

65 patienter vårdas på intensivvårdsavdelningen, vilket är 17 fler det senaste dygnet.

37 personer i regionen har avlidit, 18 av dem dog under det senaste dygnet.

Sjukvårdsdirektörens hyllning till vårdpersonalen

Björn Eriksson riktade sig också direkt till de anställda inom vården. 

– Jag vill tacka er inom vårdens arbete i Stockholm, och inte minst vänner, familj och bekanta. De gör också storartade insatser för att våra medarbetare ska kunna fokusera och arbeta extra mycket just nu. Vi vill tacka för enastående insatser så här långt, säger han och utvecklar senare: 

– De som jobbar just nu gör ett fantastiskt jobb, de är verkligen dagens hjältar. De har fått föränderliga instruktioner, de har lärt känna en ny sjukdom och de har lojalt arbetat extra för att klara av den här situationen. Samtidigt vet de att det kommer att bli fler i vården, så vi gör allt för att se till att de ska ha det bra - men det är en väldigt svår situation. Mycket hänger på att vårdens medarbetare verkligen gör den insatsen som de gör nu. Men det vi ser nu saknar motstycke, tror jag. Det är en fantastisk insats. 

För att minska pressen på sjukvården uppmanar nu Björn Eriksson alla invånare i Stockholm att lyssna till myndigheternas råd.

– Jag tycker att det är otroligt viktigt att man följer Folkhälsomyndighetens råd och gör de här viktiga sakerna: tvätta händerna noggrant, nys i armvecket, om du får förkylningssymtom måste du dra dig undan sociala miljöer och gå inte och hälsa på dina äldre bekanta. Det personliga mötet får vänta tills stormen är över. 

Professor: Väntade siffror

Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå universitet, säger säger att ökningen av dödsfall i Stockholm är väntad. 

– Det är allvarligt, men det är också förväntat från de samband och siffror man ser från andra länder i Europa. Jag tror att när den här veckan är slut och runt 1 april kommer vi förmodligen ha 100 dödsfall. 

Han påpekar att påverkan från de åtgärder som görs i dag inte kommer att synas i statistiken förrän om cirka tre till fyra veckor, men säger också att man borde sätta in kraftigare åtgärder redan nu.

– Vi kan sätta hårt mot hårt, jag tror vi behöver göra en hel del mer egentligen. Det man ser i andra länder är att det krävs starka åtgärder om man vill bromsa detta och om man inte sätter in det i tid kommer det fortsätta öka, säger Joacim Rocklöv.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson: ”Stormen är här”

18 döda i Stockholm senaste dygnet – nu ställs all planerad vård in.

Diabetes vanligaste underliggande sjukdomen 

Medianåldern hos de som hittills intensivvårdats i Sverige är 64 år, enligt de senaste siffrorna från Svenska intensivvårdsregistret

144 patienter har hittills skrivits in på en intensivvårdsavdelning i landet. 28,5 procent av dem hade en underliggande sjukdom som diabetes, och 27,8 procent hade någon form av kronisk hjärt-lungsjukdom.

Nu förbjuder även Läkemedelsverket två självtester för covid19 som har marknadsförts mot svenska konsumenter. Hemmatesterna har sålts av företagen ZandCell AB och Dental Clinic Sweden. Testerna bedöms inte uppfylla de regler och krav som ställs i det medicintekniska regelverket, och företagen riskerar nu böter om de fortsätter marknadsföra produkterna.

Samtidigt larmar Vårdförbundet om att skyddsutrustningen inom vården kan vara slut om två till tre dagar. Ordförande Sineva Ribeiro säger till Aftonbladet att många vårdanställda som behandlar coronasmittade personer är oroade för att själva drabbas.

– Personal som vårdar covid 19-patienter måste ha skydd. Om de blir sjuka kommer vi inte klara detta.

UD tar hem egen personal

På onsdagen rapporterade Ekot att utrikesdepartementet tillfälligt tar hem viss personal med familjer från särskilt utsatta riskområden.

Bakom bedömningen finns bland annat möjligheten för personalen att få vård om de insjuknar, och att utresebestämmelser snabbt kan ändras.

Enligt Ekot omfattar beslutet 21 länder, främst länder i Afrika, men även till exempel Bangladesh, Pakistan, Afghanistan och Ukraina. Inga ambassader kommer dock att stänga helt.

– Vi måste också ta hänsyn till att vissa av våra medarbetare och kanske deras familjemedlemmar kan tillhöra riskgrupper, så det är många olika aspekter, säger Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på UD, till radion.

Inga assisterade utresor

När det gäller svenska turister som befinner sig i utlandet och vill komma hem, är beskedet från UD att man fortfarande inte planerar några assisterade utresor, likt de två flyg som gick från Wuhan i Kina. 

Däremot har ambassaderna i bland annat Marocko och Ukraina hjälpt till för att samordna flyg med kommersiella aktörer. 

”UD och ambassaderna står i nära kontakt med aktörer inom resebranschen som arbetar intensivt med att försöka transportera hem alla som berörs”, skriver Sara Brynedal, presskommunikatör på UD.

Underliggande sjukdomar hos IVA-patienter

144 personer har eller har tidigare intensivvårdats i Sverige för covid-19

28,5 procent hade diabetes

27,8 procent hade kronisk hjärt-lungsjukdom

22,2 procent hade hypertoni (högt blodtryck)

4,9 procent hade kronisk lever-njursjukdom

Total andel patienter med riskfaktor: 74,3 procent


Källa: Svenska intensivvårdsregistret IVA

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Lena Rådström Baastad om att man planerar digitalt firande.

Coronavirusets utveckling: ”Jobbig nivå i Stockholm”

Anders Tegnell om coronavirusets utveckling: ”Jobbig nivå i Stockholm”.

Tegnell om utvecklingen i USA: ”Orosmoment just nu”

Anders Tegnell om utvecklingen i USA:

Så har vårt rörelsemönster förändrats under coronautbrottet

Så har vårt rörelsemönster förändrats under coronautbrottet

Har du åkt kollektivt den senaste veckan?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.