Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

UD börjar evakuera svenskar ur Afghanistan denna vecka

Ulrika Modéer, chef för UNDP, om situationen i Afghanistan.
Svenska UD hoppas kunna evakuera fler svenskar från Afghanistan, enligt Ekot.
Foto: ZERAH ORIANE/ABACA / STELLA PICTURES/ZERAH ORIANE/ABACA
Utrikesminister Ann Linde, S.
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenskar som befinner sig i Afghanistan kan evakueras redan i slutet av veckan, rapporterar Sveriges Radio Ekot. 

De som inte kom med under den första insatsen, med svenskt medborgarskap och personer med uppehållstillstånd i Sverige står först på evakueringslistan. 

Fas två av evakueringen har kommit i gång. 

Utrikesdepartementet hoppas kunna evakuera några svenskar ur Afghanistan i slutet av veckan med hjälp av flygbolaget Qatar Airways. 

– Qatar gör vissa flygningar mellan Kabul och Doha och där håller vi på med en process. Det krävs att vår utrikesminister ska kommunicera med deras utrikesminister och bekräfta intresset, säger Cecilia Julin, konsulär chef på UD, till Ekot. 

300 vill till Sverige

Flera afghaner med svenskt medborgarskap och uppehållstillstånd är fortfarande kvar i Afghanistan trots den första evakueringsinsatsen som avslutades den 27 augusti. 

Enligt UD handlar det om kring 300 personer som registrerat sig på ”svensklistan” och vill bli evakuerade – men det totala antalet är än så länge oklart. 

Sverige har hittills evakuerat ungefär 1 000 människor, framför allt svenskar och lokalanställd ambassadpersonal, ur landet.

Fida, 24, föll från luften – mot en säker död 

Klamrade sig fast vid hjulet på militärplanet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.