Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

UD bekräftar: Svensk man gripen i Ecuador

Ola Bini har enligt Ecuadors regering nära kopplingar till Julian Assange och Wikileaks.
Foto: PRIVAT
Bilder avslöjar nu att svensken hade 30 elektroniska lagringsutrymmen när han greps på en flygplats i Ecuador.
Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN
Polisen står vakt vid anläggningen där Ola Bini sitter frihetsberövad.
Foto: DOLORES OCHOA / AP TT NYHETSBYRÅN

Utrikesdepartementet bekräftar nu att en svensk man har gripits i Ecuador, vilket SVT Nyheter var först med att rapportera.

– Svenska ambassaden i Bogota följer ärendet väldigt nära och står i kontakt med lokala myndigheter. Konsuln i Ecuador har träffat mannen tidigare, säger Sofia Nahringbauer, presskommunikatör på UD, till expressen.

Expressen rapporterade under fredagen om den svenske programmeraren Ola Bini, 36,  som greps i Ecuador natten mot fredag.

Han greps på en flygplats i Ecuador när han skulle resa till Japan. Gripandet skedde bara timmar efter att Wikileaksgrundaren Julian Assange gripits på Ecuadors ambassad i London, sedan Ecuador dragit tillbaka hans asyl.

Enligt Ecuadors regering har Ola Bini nära kopplingar till Julian Assange och Wikileaks. Hans exfru Malin Sandell säger i en intervju med AP att han, såvitt hon vet, inte har några sådana kopplingar.

Under fredagen hade det svenska utrikesdepartementet att en svensk man gripits i Ecuador. Men på lördagen bekräftar UD att så är fallet.

Svenska ambassaden i Bogota följer ärendet

– Det kan jag bekräfta. En svensk medborgare är frihetsberövad i Ecuador, säger Sofia Nahringbauer, presskommunikatör på UD.

Hon fortsätter:

– Svenska ambassaden i Bogota följer ärendet väldigt nära och står i kontakt med lokala myndigheter. Konsuln i Ecuador har träffat mannen tidigare.

Han har fått en advokat och står i kontakt med anhöriga, uppger Sofia Nahringbauer.

Advokaten till Ola Bini skriver på Twitter att en oskyldig person frihetsberövats. 

”Vi kommer att överklaga detta absurda och olagliga beslut”, skriver advokaten Carlos Soria på Twitter enligt nyhetsbyrån. 

Enligt Soria är den svenske mannen vän med Wikileaksgrundaren Julian Assange.

– Han är inte medlem i Wikileaks och att vara vän med någon är inte ett brott – inte heller att ha en dator i sitt hem, säger han till Reuters.

Den svenske konsuln i Ecuador, Ola Ernberg, uppgav på fredagen för TV4 att svensken var chockad och skärrad, men mår fysiskt bra.

Inrikesministern: Han stod nära Wikileaks

Ola Bini, 36, arbetade som programmerare i Sverige innan han utvandrade till USA 2010. Sedan 2014 är han bosatt i Ecuador.

Ecuadors inrikesminister María Paula Romo påstod efter gripandet att Ola Bini regelbundet har rest till landets ambassad i London där Julian Assange befann sig. 

Man vill inte specificera hans eventuella kopplingar till Wikileaks mer än att han ska vara ”nära organisationen”. 

Exfrun Malin Sandell berättar i intervjun med AP att Ola Bini var på väg till Japan för att träna kampsport när han greps.

På onsdagen skrev Ola Bini själv om resan på Twitter: 

https://twitter.com/olabini/status/1115957561713418240

Senast hon talade med Ola Bini var vid 16-tiden på torsdagen, svensk tid. De talade då om gripandet av Julian Assange och ett uttalande från Ecuadors regering om att hackare knutna till Wikileaks skulle ha gjort försök att destabilisera landet.

– Han sade att det fanns en möjlighet att de talade om honom men han var inte så orolig, säger hon till AP.

Vid 23-tiden blev hon uppringd av en vän som berättade att Ola Bini hade frihetsberövats.

Åklagarmyndigheten i Ecuador skriver på Twitter att Ola Bini är frihetsberövad och att hans konton har blockerats. Det har också gjorts en husrannsakan mot honom och en mängd föremål har beslagtagits.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.