Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

UD bekräftar: Svensk-etiopier gripen

Andualem Tadesse Boltena leder ett politiskt parti som vill att Wolaitadistriktet i södra Etiopien ska bli en egen delstat.Foto: Privat

Etiopiska medier har rapporterat att en svensk-etiopisk politiker frihetsberövats i staden Sodo i Etiopien.

Nu bekräftar utrikesdepartementet att de känner till att en person med permanent uppehållstillstånd i Sverige sitter frihetsberövad i landet.

– Ambassaden i Addis Abeba står i kontakt med lokala myndigheter och söker mer information om fallet, säger Anna Lundbladh på UD:s presstjänst.

Enligt Etiopiska medier rör det sig om Andualem Tadesse Boltena, 35, som är generalsekreterare för partiet Wolayta National Movement (WNM). 

Partiet vill att Wolaitadistriktet blir en egen region under den federala regeringen.

– UD känner till att en person med permanent uppehållstillstånd i Sverige frihetsberövades i Etiopien den 19 december. Ambassaden i Addis Abeba står i kontakt med lokala myndigheter och söker mer information om fallet, säger Anna Lundbladh på UD:s presstjänst.

Har barn i Sverige

Vad Andualem Tadesse Boltena anklagas för är ännu okänt. Expressen talade i samband med uppgifterna om frihetsberövningen med en kvinna som bor i Sverige och har en son ihop med politikern.

– Vi har varit jätteoroliga. Det är vanligt att politiskt aktiva personer kidnappas. Han sitter fortfarande i häktet men han verkar vara okej, säger hon och berättar att de har talats vid på telefon.

Greps på torsdagen

Boltena greps i torsdags, enligt den lokala nyhetssajten Addis Standard och uppgifter till den norske Etiopienexperten Kjetil Tronvoll som följer utvecklingen i området.

Kjetil Tronvoll uppger att han var i sms-kontakt med Boltena senast i torsdags.

– Då sade han till mig att han hade fått hot och varningar från någon kontakt inom regimen att han är på väg att gripas och att han måste ta sig därifrån, sade Tronvoll till TT i lördags.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.