Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

UD avråder från resor till nästan hela Kina

Invånare bär ansiktsmasker i Wuhan efter virusutbrottet.Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Utrikesdepartementet (UD) skärper reserekommendationerna till Kina och avråder så kallade från icke nödvändiga resor i hela landet, med undantag för Hongkong och Macao.

Med icke nödvändiga resor menar UD besöks- och turistresor.

– Beslutet bygger på konsekvenserna vid smittspridningen från de berörda delarna, säger Diana Qudhaib, presskommunikatör på UD.

– Det påverkar tillgängligheten till sjukhus och reserestriktioner och ambassadens möjligheter att bistå konsulärt. Det förekommer lokala karantänsbestämmelser och det kan inte uteslutas att ytterligare bestämmelser införs på kort varsel.

Sedan 11 februari avråder UD helt från resor till den värst drabbade Hubei-provinsen, där staden Wuhan ligger, och från icke nödvändiga resor till Zhejiang-provinsen i östra Kina. Men nu gäller alltså avrådan för resor till nästan hela Kina, förutom Hongkong och Macao.  Rekommendationerna från UD gäller tills vidare. 

 

14 smittade hemskickade till USA

Under måndagen har 71 300 fall av det nya coronaviruset rapporterats. I Kina har 1775 personer avlidit av viruset och i helgen rapporterades det första dödsfallet utanför Europa. 

Offret var en 80-årig kinesisk manlig turist från Hubei. Provinsen som har drabbats värst av virusutbrottet. Dödsfallet bekräftades av v Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn under lördagen.

Kryssningsfartyget Princess Diamond, som ligger i karantän utanför Yokohama, har nu bekräftat att 454 personer är smittade ombord, skriver The Guardian.

Under söndagen blev 400 amerikaner släppta från fartyget, och bland dessa ska det funnits 40 stycken smittade, rapporterade BBC. De smittade blev inlagda på sjukhus i Japan. 

Nu har flera hundra amerikaner flugits till militärbaser i USA, där bland även 14 personer som testat positivt mot viruset, skriver Reuters.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.