Svenska myndigheterna tar nu ett stort steg för att få stopp på spridningen av coronaviruset i landet.
På lördagen meddelade UD att man avråder från resor till alla länder.
”Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut”, står det i ett pressmeddelande.
Avrådan gäller till och med 14 april – alltså en månad framåt – då en ny bedömning kommer göras.
Utrikesministern Ann Linde hänvisar alla frågor till UD:s presstjänst.
På sin Facebook skriver hon:
”Jag förstår frustrationen många känner över osäkerheten och inställda resplaner. Eller de svenskar som befinner sig utomlands och är oroade över situationen. Utrikesdepartementet arbetar hårt för att ge stöd. Jag vill uppmana er att följa arbetet och våra ambassaders information om Covid-19 genom att ladda ner appen UD Resklar eller läs mer på: https://www.swedenabroad.se/.
I tider som dessa ska vi hålla ihop och ta hand om varandra. Tvätta händerna med tvål och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer”.
Hon skriver också:
”Aldrig tidigare i modern tid har ett liknande beslut fattats. Men det är nödvändigt”.
Stefan Löfven skriver på Facebook:
”Coronaviruset sprids i Sverige och i världen, och WHO klassificerar viruset som en global pandemi. Regeringen och hela det svenska samhället står redo i denna mycket allvarliga situation.”
Tidigare utrikesministern Carl Bildt skriver på Twitter:
”Det säger sig självt att man gör klokt i att avstå från alla icke-nödvändiga resor i dessa tider. Och det gäller självklart inom såväl som utom landet.”
Med anledning av den omfattande spridningen av coronaviruset, och den osäkra och snabbt föränderliga situationen som råder i världen, avråder nu utrikesdepartementet (UD) från alla icke nödvändiga resor till världens alla länder. Det är första gången som detta sker. I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut.

Resebolag ställer in resor
Resebolagen Tui, Ving och Apollo ställer in sina resor. För Ving gäller beslutet fram till 14 april, skriver Svenska Dagbladet, medan Apollo ställer in alla flighter de närmaste 14 dagarna. Tui uppger att cirka 50 000 svenska resenärer berörs, och Ving räknar med runt 25 000, skriver TT. De får sina pengar tillbaka, eller kan välja att boka om resorna till ett senare tillfälle, enligt båda bolagen.
Flera flygbolag säger nu att de ska ta hem resenärer, rapporterar TT. Tui med 10 000 resenärer på olika resmål, bland annat Thailand och Kanarieöarna, säger att de kommer att flyga ut från Sverige med tomma plan för att få hem folk. Researrangören Ving har nästan 13 000 svenska resenärer på olika resmål, och ska också ta hem resenärer.
– Vi jobbar på att få hem resenärerna så snart som möjligt, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef på Ving till TT.
SAS presschef John Eckhoff säger att UD:s beslut är ett i raden av händelser som påverkar flygningarna.
– Situationen har eskalerat, det påverkar oss och dessvärre också våra passagerare.
Hur många reser kommer ni att behöva ställa in?
– Det är för tidigt att säga det, att svenska UD går ut med den här rekommendationen är ett i ledet av många speciella händelser de senaste veckorna. Det är klart att det här påverkar oss ytterligare i en situation som redan påverkar oss.

Martin Lindgren, ordförande för Svensk pilotförening, säger att många piloter fortsatt kommer att ha flygningar eftersom alla de resenärer som finns ute i världen behöver hämtas hem.
Vad UD:s reseavrådan kommer att innebära ekonomiskt för piloterna är oklart. Det finns ingen möjlighet att permittera anställda utan lön i Sverige, inte heller att säga upp personal med så kort varsel som UD:s reseavrådan gäller.
– Däremot kan jag tänka mig att det kan bli ett behov av att justera sysselsättningsgrad och hjälpas åt att ta smällen för det som nu sker, säger han.
Finns det en oro för att era arbetsgivare kommer att gå i konkurs?
– Det är klart att det råder en pressad situation för våra arbetsgivare. Regeringen måste nu fatta snabba beslut om att skicka in likviditet i branschen.