UD avråder från alla resor till Japan

Publicerad
Uppdaterad
Här är reaktorn som hotar Japan. Vattnet i bassängen där använt kärnbränsle förvaras vid reaktor 4 vid kärn- kraftverket Fukushima 1 har kokat bort. Nu kan bränslet börja brinna - med härdsmälta och stora radioaktiva utsläpp som följd. I natt larmade svenska myndigheter: Lämna zonen. Åk inte till Japan. Vattnet i reaktor 4 har kokat bort. Nu kan kärnbränslet börja brinna.
- Det kan leda till en härdsmälta, säger Josefin Päivio Jonsson vid strålsäkerhetsmyndigheten, SSM. UD:s larm i natt: Fly området.
- Vi avråder nu helt från resor till Japan, säger Anders Jörle vid UD.
Tidigt i går morse vällde röken ut ur reaktor 4 vid japanska kärnkraftverket Fukushima 1. Eldsvådan var den andra på två dagar i reaktorn.
Kärnkraftsbolaget Tepco uppgav senare att elden slocknat av sig själv.
- Läget är stabilt, sa talespersonen Hajime Motojuku, enligt AP.

Vattnet i reaktor 4 borta

Men sedan slog experter från amerikanska kärnkraftsorganet NRC, som anlänt till anläggningen, larm: Vattnet i bassängen för använt kärnbränsle vid reaktor 4 är borta.
- Allt tyder på att bassängen är tom, vilket är en mycket allvarlig situation. Vad som händer är att temperaturen går upp, vilket kan leda till att det använda kärnbränslet börjar brinna. Det kan leda till en härdsmälta, säger Josefin Päivio Jonsson, enhetschef vid SSM.
- Det behövs vatten i bassängen så att det täcker bränslet. Men vi har sett under dagen vilka svårigheter man har att tillföra vatten. Skulle bränslet fatta eld räknar vi med att det kommer att hända inom timmar snarare än dygn, säger Josefin Päivio Jonsson.
Börjar kärnbränslet brinna är stora radioaktiva utsläpp att vänta - och dödens zon kring Fukushima 1 växer.

Gränsen: 80 km

Japanska myndigheter har uppmanat personer inom 30 kilometer att hålla sig inomhus och flygförbud har utfärdats över zonen.
Men sent i går kväll uppmanade svenska strålsäkerhetsmyndigheten alla svenskar inom en radie på 80 kilometer att evakuera.
I natt följde UD SSM:s rekommendation och avråder nu från alla resor till Japan.
- Det bygger på en kombination av rekommendationen från SSM och den allmänna situationen, säger Anders Jörle, UD:s presschef.
I natt fanns inga planer på att evakuera svenskar från landet.
Den som känner sig orolig bör överväga att lämna Japan, enligt UD. Utrikesminister Carl Bildt oroas över läget:
- Väldigt allvarlig kärnkraftssituation i Japan, skrev utrikesministern på Twitter i natt.
Inte bara reaktor 4 vid Fukushima 1 är i fara. Härdarna i reaktorerna 1, 2 och 3 har också skadats, enligt atomenergiorganet IAEA.

Förarlösa plan

I natt gjordes nya försök att vattenbomba reaktorerna med helikoptrar. En tankbil från polisen körde upp vid sidan av reaktor 4 för att spruta in vatten genom ett hål in i väggen till reaktorhallen.
- Vi tror att det kommer kyla ner bränslet men vi kan inte gå in i reaktorerna och kan därför inte klargöra om uppdraget har varit lyckat, sa försvarsminister Toshimi Kitazawa vid en presskonferens tidigt i morse.
USA har beslutat att skicka förarlösa flygplan över kärnkraftverket för att titta närmare på skadorna, skriver Reuters.

Varnar för ny katastrof

Kylningen fungerar inte heller på reaktorerna 5 och 6, men de reaktorerna var inte aktiva vid tidpunkten för jordbävningen. Däremot så förvaras det uttjänt kärnbränsle även i de reaktorhallarna, och enligt IAEA så sjunker vattennivån oroväckande hastigt. Problemet som har uppstått i reaktor 4 hotar även att drabba reaktor 5 och 6.
EU:s energikommissionär Günther Öttinger varnar för att de japanska myndigheterna har tappat kontrollen.
- De närmaste timmarna kan det inträffa ytterligare katastrofala händelser som kan utgöra ett hot mot människorna, sade han vid ett möte med Europaparlamentet i går.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag