I oktober 2014 jagade Försvarsmakten en misstänkt ubåt i Stockholms skärgård. Nu rapporterar DN att en kränkning ska ha skett våren 2015 – men hållits hemlig. Foto: Mikael SjöbergI oktober 2014 jagade Försvarsmakten en misstänkt ubåt i Stockholms skärgård. Nu rapporterar DN att en kränkning ska ha skett våren 2015 – men hållits hemlig. Foto: Mikael Sjöberg
I oktober 2014 jagade Försvarsmakten en misstänkt ubåt i Stockholms skärgård. Nu rapporterar DN att en kränkning ska ha skett våren 2015 – men hållits hemlig. Foto: Mikael Sjöberg
Enligt DN ska skedde kränkningen öster om fyren Vindbåden i Stockholms skärgård. Bilden är tagen i oktober 2014 då Försvarsmakten jagade en misstänkt ubåt i Stockholms skärgård. Foto: Mikael SjöbergEnligt DN ska skedde kränkningen öster om fyren Vindbåden i Stockholms skärgård. Bilden är tagen i oktober 2014 då Försvarsmakten jagade en misstänkt ubåt i Stockholms skärgård. Foto: Mikael Sjöberg
Enligt DN ska skedde kränkningen öster om fyren Vindbåden i Stockholms skärgård. Bilden är tagen i oktober 2014 då Försvarsmakten jagade en misstänkt ubåt i Stockholms skärgård. Foto: Mikael Sjöberg
Nationaliteten på ubåten är okänd men incidenten har rapporterats till försvarsminister Peter Hultqvist (S). Han säger till DN att det finns ett "förändrat säkerhetsläge med mer aktivitet i Östersjöområdet". Foto: Sven LindwallNationaliteten på ubåten är okänd men incidenten har rapporterats till försvarsminister Peter Hultqvist (S). Han säger till DN att det finns ett "förändrat säkerhetsläge med mer aktivitet i Östersjöområdet". Foto: Sven Lindwall
Nationaliteten på ubåten är okänd men incidenten har rapporterats till försvarsminister Peter Hultqvist (S). Han säger till DN att det finns ett "förändrat säkerhetsläge med mer aktivitet i Östersjöområdet". Foto: Sven Lindwall

Ubåtsperiskop ska ha siktats under övning

Publicerad

Ett främmande ubåtsperiskop siktades under en marinövning förra året.

Enligt Försvarsmakten var ubåten en främmande inkräktare.

Händelsen klassas som en "sannolik ubåt" och har rapporterats till regeringen, skriver Dagens Nyheter.

Bara ett halvår efter den uppmärksammade ubåtsjakten i Stockholms skärgård 2014 ska en till trolig ubåtskränkning ha ägt rum, enligt uppgift till Dagens Nyheters försvarsreporter Mikael Holmström.

Kränkningen - som ska ha skett på våren 2015 - har hållits hemlig. Enligt DN skedde kränkningen öster om fyren Vindbåden i Stockholms skärgård.

Under en marinövning såg personal på ett ytfartyg ett periskop i vattnet. Periskopet ska enligt DN bara ha synts till i några sekunder innan den försvann.

Först antogs ubåten vara svensk - eftersom det pågick en övning. Men vid en senare kontroll visade det sig att det inte fanns några svenska ubåtar i området.

"Inget vi kan blunda för"

Enligt DN klassas iakttagelsen som en "sannolik ubåt". Sannolikheten bedöms som en tvåa, näst högsta på den sexgradiga skala som används. Det är samma nivå som flera av observationerna som gjordes i samband med ubåtsjakten 2015.

Nationaliteten på ubåten är okänd men incidenten har rapporterats till försvarsministern.

Försvarsminister Peter Hultqvist, S, säger till DN att det finns ett ”förändrat säkerhetsläge med mer aktivitet i Östersjöområdet”.

– Detta är inget vi kan blunda för utan det är en realitet. Av den anledningen har riksdagen beslutat att Försvarsmakten ska gradera upp sin ubåtsjaktsförmåga. Det handlar om investeringar i bevakningsbåtar, bojbåtar, antiubåtsgranatkastare och förstärka sensorfunktioner. Två Gävlekorvetter modifieras även vad gäller ubåtsjaktförmåga, säger försvarsministern till tidningen.

Försvarsmakten vill inte kommentera uppgifterna.

– Vi kommenterar inte främmande underrättelseverksamhet, det är sekretessbelagt, säger Philip Simon, presschef vid Försvarsmakten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag