Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Experten: Kan ha varit en dykarfarkost i Gävle hamn

Experten tror att det mystiska föremålet kan ha varit en ubåt. Foto: Gävle hamn

En grov kränkning av Sverige med främmande dykarfarkost kan ha skett i Gävle hamn, rapporterar DN. 

Tidningen har tagit del av en expertanalys där man hävdar att en kränkning inträffat den 29 juni. 

"Utifrån ekolodsbilderna och personalens utsagor är slutsatsen att en främmande undervattensfarkost befunnit sig i Gävle hamn", skriver rapportförfattarna. 

Försvarsmakten har tagit del av uppgifterna – och gör en egen analys. 

– Utifrån det vi vet just nu, så finns det ingenting som tyder för att det rör sig om främmande undervattensverksamhet i Gävle hamn, säger Jesper Tengroth vid Försvarsmakten. 

DN har tagit del av en analys som rör observationer som gjordes i Gävle hamn den 29 juni. 

Sjömätningspersonal i Gävle hamn upptäckte den 29 juni klockan 11 ett 13 meter långt och 3 meter brett föremål på sitt ekolod. Besättningen fotograferade bilden från ekolodet och tillkallade dykare. Klockan 14.05 var ekona borta, men dykare fann ”parallella, rektangulära, avtryck på botten”. Enligt rapporten som DN tagit del av var avtrycken några centimeter djupa.

Gävle hamn larmade Kustbevakningen och polisen, som sedan kontaktade Försvarsmakten. 

Händelsen har analyserats av Nils-Ove Jansson, tidigare verksam i marinens analysgrupp, respektive Nils Engström, sjöofficer. DN har tagit del av deras oberoende rapport – där de skriver:

"Utifrån ekolodsbilderna och personalens utsagor är slutsatsen att en främmande undervattensfarkost befunnit sig i Gävle hamn"

 

LÄS MER: Mystiskt föremål upptäcktes i Gävle hamn – mitt i farleden

 

Rapportförfattarna: ”Grov avsiktlig kränkning”

Rapportförfattaren slår vidare fast: 

"Händelsen bör klassificeras som en grov avsiktlig kränkning", rapporterar DN.

Rapportförfattarna menar att det rör sig om en dykarfarkost – alltså inte en sluten ubåt – men kan inte nationalitetsbestämma föremålet. Deras analys har skickats till Försvarsmakten och Gävle hamn. 

Försvarsmakten: ”Ingenting som tyder”

Försvarsmakten känner till rapporten om händelsen i Gävle. Myndighetens pressekretare Jesper Tengroth bekräftar att försvarsmakten analyserat händelsen.

– Den slutliga analysen är inte klar, det här stoppas in i en stor helhet som kan liknas vid ett levande dokument. Utifrån det vi vet just nu, så finns det ingenting som tyder för att det rör sig om främmande undervattensverksamhet i Gävle hamn, säger han. 

Försvarsmakten har inte haft egna farkoster i området som kan ha gett upphov till bilderna på ekolodet. Jesper Tengroth vill inte kommentera vad Försvarsmakten bedömer kan ligga bakom observationerna: 

– Hur vi kommit fram till det här, och vilka åtgärder vi vidtagit, tänker inte vi gå in på, säger han.