Ubåtsbilderna som startat spekulationer

Publicerad

Efter uppgifterna om främmande undervattensverksamhet i Stockholms skärgård hörde flera personer av sig till Expressen med bilder föreställande en ubåt som är tagna i måndags.

Försvaret granskade en av bilderna genom den marintaktiska staben.

– Det var en nederländsk ubåt som deltog i ett örlogsbesök i Stockholm och var på väg hem, säger Marie Tisäter på Försvarsmaktens pressavdelning.

Ubåten deltog i en övning tillsammans med svenska försvaret - något som alltid gör andra länder intresserade.

Efter uppgifterna om att främmande undervattensverksamhet i ska ha skett i Stockholms skärgård har två personer hört av sig med bilder som föreställer ubåtar på väg ut från Lidingö och vidare ut i Stockholms skärgård.

Bilderna visade sig dock visa en ubåt från Nederländerna.

Efter larmet om undervattensverksamhet har läsare hört av sig med ubåtsbilder. Det visade sig dock vara en nederländsk ubåt.
– Det var en nederländsk ubåt som deltog i ett örlogsbesök i Stockholm och var på väg hem, säger Marie Tisäter på Försvarsmaktens pressavdelning.

Enligt Försvarsmakten har sju stridsfartyg varav en ubåt från Nederländerna tillsammans med huvuddelen av Fjärde sjöstridsflottiljens fartyg deltagit i en övning med många moment, några av dem har handlat om luftförsvarsövningar med Jas Gripen-plan och närförsvarsövningar med Amfibieregementet.

Både Fjärde sjöstridsflottiljen och Ammfibieregementet deltar just nu i den aktuella jakten på den främmande undervattensverksamheten i Stockholms skärgård.

Övningar av det här slaget brukar tilldra sig uppmärksamhet från andra länders militära styrkor.

Om svenska försvaret sätter detta i samband med den nuvarande operationen är okänt. Försvarspolitikern Allan Widman (FP) är medveten om detta.

Det har pågått en svensk försvarsövning med medverkan från Nederländerna i Östersjön sedan i början av veckan. Känner du till den?

– Ja, den känner jag till. Man kan säga att försvarsövningar har dragit till sig intresse från olika håll, det har vi märkt bland annat vid flygvapenövningar över Östersjön de senaste åren, säger Allan Widman (FP), en av landets mest erfarna försvarspolitiker.

Försvarsmakten skriver så här om övningen, som avlutades i dag, på sin sajt:

"Intensiteten har ökat på Östersjön med fler övningar och närvaro från flera länder. Samövningen har varit givande och utvecklar förmågan att hävda det svenska sjöterritoriet."

– Jag kan bekräfta att försvaret hade en samövning tillsammans med den holländska marinen och att de befann sig i närheten av Gåshaga i måndags, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten.

Han vill inte spekulera i om andra länder kan ha blivit intresserade av detta och om det kan ha en koppling till vad som pågår till försvarslarmet på fredagen.

– Nu fokuserar vi på den underrättelseinsatsen som pågår just nu, säger Philip Simon.

"Helt svart"

En person som jobbar vid Gåshaga på Lidingö tog en bild föreställande en ubåt mellan någon gång mellan 10-12 i måndags förmiddag.

– Jag trodde att det var en uppvisningsubåt. Den kom från Lidingö och åkte utåt. Det kändes lite skumt när jag gick in på nätet och såg nyheten nu, säger en av dem som tog bilderna.

Kort därefter, vid klockan 11 i måndags förmiddag, togs en annan bild utanför Skevik på Värmdö. Detta ligger i samma farled.

– Vi höll på och installera en värmepump. Sen såg vi en ubåt det var inga beteckningar på. Den låg ganska stilla men sen körde den. Den var helt svart, man såg delar men det var inga delar som röjde någon nationalitet, säger personen som tog den bilden.

Ubåten ska ha deltagit i en övning.
En annan person som var ute och seglade under måndagseftermiddagen uppmärksammade också en ubåt som ska ha varit utan beteckning. Han tog bilden strax utanför Sandhamn klockan 14.30.

– Jag var ute och seglade med några vänner. Den åkte bara förbi som ingenting och var kanske 50 meter bort, den var helt svart, säger personen.

Vid klockan 19.30 på fredagskvällen tog Försvarsmakten del av en av bilderna som kommit in till Expressen och skickade dem vidare till marintaktiska staben.

De kunde därefter bekräfta att det rör sig om en nederländsk ubåt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag