Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ubåt smugglade kokain för miljardbelopp över Atlanten

Ligans fräcka kupp med tre ton knark.
Knarkubåten förs in till hamnen i staden Aldán.Foto: MARTA VAZQUEZ RODRIGUEZ/AP
Den 20 meter långa ubåten färdades 800 mil över Atlanten.Foto: SALVADOR SAS/EPA/TT

Ligan använde en ubåt för att smuggla narkotika från Colombia till Spanien.

Det tros vara första gången någonsin som en ubåt har använts för att smuggla knark över Atlanten uppger Daily Mail.

När spansk polis slog till mot ubåten hittades tre ton kokain ombord, värt 1,2 miljarder svenska kronor.

Det var i söndags som spansk polis lyckades fånga in den 20 meter långa ubåten vid kusten i regionen Galicien i nordvästra delen av Spanien. 

Ubåten färdades 800 mil över Atlanten, men kunde spåras av portugisisk polis när den dök upp utanför landets kust. Polisen i Portugal informerade de spanska kollegerna om ubåten under fredagen. 

Ubåten sjönk vid inloppet till staden Aldán när besättningen övergav farkosten i söndags. Det fanns tre besättningsmän ombord varav två kunde gripas, men den tredje är fortfarande på fri fot.

Ubåten kostar 26 miljoner kronor

Spansk polis har varit förberedd på att det fanns en stor möjlighet att en omfattande knarksmuggling kunde vara på gång. För en månad skrev den spanska tidningen El Pais att det spreds rykten från ett fängelse i landet att en knarkbaron i Galicien förberedde en enorm knarktransport.

Spansk polis gör bedömning att det måste röra sig om en ”stor” liga eftersom ubåten i sig kostar 26 miljoner kronor att köpa.

Detta tros vara första gången som en ubåt har färdats över Atlanten för att smuggla knark, men USA:s kustbevakning har upptäckt att ubåtar används för att smuggla knark över Stilla havet mellan Colombia och Mexiko. För två månader sedan stoppade den amerikanska kustbevakningen en ubåt som hade 5,4 ton kokain ombord, värt 1,6 miljarder kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.