Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ubåt i Stockholms skärgård bekräftad

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jakten i oktober.
Foto: Amelie Herbertsson

Sverige har säkra bevis för att det skedde en undervattenskränkning i Stockholms skärgård i oktober, uppger Svenska Dagbladet.

Uppgifterna ska presenteras vid en presskonferens klockan 11.30.

"Mkt intressant att även statsministern håller presskonferens om ubåtsintrånget. Tyder på tillförlitligheten i bevisen och att det är allvar", skriver försvarsbloggaren Carl Bergqvist.

Statsminister Stefan Löfven, försvarsminister Peter Hultqvist och ÖB Sverker Göransson kommer att hålla en presskonferens klockan 11.30 där uppgifterna väntas bli offentliga.

Det var på fredagen den 17 oktober som Försvarsmakten offentliggjorde att en insats mot misstänkt främmande undervattensverksamhet startats i Stockholms skärgård. Beskedet kom efter att "en sagesperson" lämnat mycket "trovärdiga uppgifter".

"Mycket intressant"

SvD skrev i helgen att Försvarsmakten blivit mer säkra på att Sverige utsattes för främmande undervattensverksamhet. Då hade bedömningen av kränkningen graderats till en så kallad stark 2:a, det vill säga en "mycket trolig" kränkning.

Enligt SvD ska krypterad radiotrafik ha fångats upp med mottagaren i ryska enklaven Kaliningrad och sändaren i närheten av Kanholmsfjärden i skärgården.

Carl Bergqvist, ställföreträdande divisionschef på F21 och känd som försvarsbloggaren ”Wiseman´s Wisdoms”, twittrade efter beskedet om presskonferensen:

"Mkt intressant att även statsministern håller presskonferens om ubåtsintrånget. Tyder på tillförlitligheten i bevisen och att det är allvar".

Intressant timing

När Expressen.se ringer upp honom utvecklar han resonemanget.

– Så fort regeringen är inblandad höjs graden av allvar. När till och med statsministern är med på presskonferensen så tyder det på att de har intressant information, säger han.

Carl Bergqvist tror inte att man kommer att kunna peka ut någon specifik nation som ansvarig.

– Man kommer aldrig att kunna säga det säkert innan man får tag i en ubåt.

Han påpekar även att timingen för presskonferensen är intressant.

– Jag tittar varje morgon på ryska försvarsministeriets tv-kanal. I dag hade de ett inslag om ryska miniubåtar och de svenska svårigheterna att hitta ubåtar. Jag tyckte att det var en intressant timing, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.