Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tystnaden kring svenske dödsdömde forskaren

Ahmadreza Djalali kämpar för sitt liv – två år efter att han fängslades i Iran.
Vida Mehrannia.
Foto: NICOLE FÄLTLÖV-AMIRI
Ahmadreza Djalali.
Foto: TT NYHETSBYRÅN PRIVAT
Ahmadreza Djalali i fängelset.

Svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali har nu suttit fängslad i Iran i fem år.

Hans fru Vida Mehrannia har fått besked om att han fått lämna isoleringscellen – men har inte kunnat nå sin man på flera månader.

– Det är en mardröm att han suttit inlåst så länge och att vi inte får prata med honom, säger hon till Expressen.

Ahmadreza Djalali, verksam vid Karolinska institutet, greps under en föreläsningsresa i Iran i april 2016.

Han anklagades för att ha spionerat åt Israels räkning och dömdes till döden.

Nu har han suttit fängslad i fem år och en stor del av tiden har han suttit i en isoleringscell i Evinfängelset i väntan på att straffet ska verkställas.

Senaste gången som Vida Mehrannia pratade med sin man Ahmadreza Djalali var den 24 november förra året, men sedan dess har det varit tyst. 

Till den nioåriga sonen har hon uppgett att fadern är på jobb i Iran och inte kan komma hem på grund av pandemin. Parets dotter har börjat studera medicin på KI – på samma institution som sin pappa, vilket DN tidigare rapporterat om.

– Vi vet inte om vi kommer att få någon kontakt med honom igen. Det innebär en stor stress för hela familjen, säger hon.

Behöver vård

Enligt uppgifter som Vida Mehrannia litar på ska maken fått lämna isoleringscellen, men hans hälsotillstånd uppges vara mycket dåligt – bland annat ska han vara kraftigt underviktig och lida av en slarvigt utförd bråckoperation.

Vida Mehrannia säger att att Sverige meddelat att de arbetar på att få maken fri, men utöver det har det varit tyst från myndigheterna om arbetet.

– De säger att de arbetar med det, men inte mycket mer. Jag hoppas att de gör allt de kan, säger hon.

Ann Linde sa till Expressen i slutet av april att Sveriges tystnad inte betyder att Sverige är passiva:

– Jag kan förstå att det finns ett intresse att få veta mer men ofta bedömer vi att fallen inte gagnas av att vi offentligt berättar i detalj om det som görs.

Se mer:

Djalali har dömts till döden i Iran.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.