Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges tysta diplomati ska nu granskas: ”Inte lyckats”

Här är fallet Gui Minhai
Gui Minhai tillsammans med dottern Angela Gui.
Foto: PRIVAT
Dawit Isaak.

Sveriges ”tysta diplomati” ska granskas. 

Fängslade Gui Minhai i Kina och Dawit Isaak i Eritrea är utgångspunkt för den oberoende granskningen, rapporterar Ekot.  

Samtliga riksdagspartier står bakom beslutet. 

Dawit Isaak och Gui Minhai har varit frihetsberövade sedan 2001 respektive 2015. Under tiden har Sveriges metod varit att försöka få loss medborgarna med ”tyst diplomati”, alltså med informella och inofficiella samtal. 

Regeringen, och de tidigare regeringarna, har fått kraftig kritik för strategin och för att inte göra tillräckligt. 

Krav från flera håll 

Nu ska den tysta diplomatin granskas av en oberoende undersökningskommission. Alla partier i riksdagens utrikesutskott ställer sig bakom kravet.

– Vi har inte lyckats från svensk sida när Dawit Isaak sitter fast i Eritrea och Gui Minhai sitter fast i Kina. Då finns det skäl att se vad som gjorts, vad som kunde gjorts bättre, eller vad som varit motiverat i den så kallade tysta diplomatin, säger Hans Wallmark, Moderaternas utrikespolitiska talesperson till Ekot. 

I januari ville Moderaternas partiledare Ulf Kristersson se en oberoende granskning av hur regeringen hanterat fängslandet av Gui Minhai. Samma sak har Vänsterpartiet krävt tidigare, men med Dawit Isaak som utgångspunkt. Under hösten kom en liknande tvärpolitisk motion, som lyfter fler svenska medborgare. 

Nu väntas riksdagen klubba igenom beslutet om att tillsätta en kommission i mitten av januari. 

Gui Minhai

Den svenska förläggaren Gui Minhai sågs senast lämna sin semesterlägenhet i Pattaya i Thailand tillsammans med en okänd man 2015. 


Dagar senare försvann tre av Gui Minhais kolleger i på förlaget och bokhandeln han arbetat på i samband med besök på kinesiska fastlandet. En dryg månad senare försvann även förlagets delägare oförklarligt. 


I januari 2016 framträdde Gui Minhai i kinesisk statlig tv och sa att han återvänt till Kina frivilligt och att han känner sig kinesisk, trots att han har ensidigt svenskt medborgarskap. 


I februari 2020 meddelades att han dömts till tio års fängelse. 

Dawit Isaak

Dawit Isaak är journalist, författare och dramatiker. 


Han kom som flykting till Sverige 1987, men återvände till hemlandet när Eritrea blev självständigt. 


Dawit blev så småningom delägare i landets första oberoende tidning. Men konflikten i landet blossade upp på nytt, och i september 2001 fängslades Dawit Isaak. 


Han har aldrig ställts inför rätta. 

Det här har gjorts och inte gjorts för att få Dawit Isaak fri

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.