Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tyst minut i Malmö efter skolattacken: ”Stor sorg”

Det var med bestörtning kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) reagerade när hon hörde om dådet.
Foto: Fritz Schibli
I samband med den tysta minuten utanför stadshuset höll Katrin Stjernfeldt Jammeh tal där hon uttalade sin sorg över det inträffade.
Foto: Fritz Schibli
Ett hundratal personer var samlade utanför stadshuset för en tyst minut.
Foto: Fritz Schibli
Den svenska flaggan var halad på halv stång under den tysta minuten.
Foto: Fritz Schibli

I dag samlades ett hundratal personer framför Malmö Stadshus för att hålla en tyst minut efter måndagens skolaattack, där två lärare dog. 

Flaggorna var halade på halv stång och det rådde förstämning bland besökarna. 

– Det är med en stor sorg jag och alla andra tog emot beskedet, sa kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) i samband med den tysta minuten.

Katrin Stjernfelt Jammeh reagerade med bestörtning när hon fick höra om gårdagens händelse. 

– Det här är ett förfärligt våldsdåd, det är med en stor sorg jag och alla andra tog emot beskedet, säger hon. 

Den här typen av händelser kan hänga i hop med att skolor till viss del är öppna verksamheter – vilket kan innebära en säkerhetsrisk, enligt Katrin Stjernfelt Jammeh. Malmö Latinskola är en skola med estetisk inriktning som ofta har öppen teaterverksamhet.

– Men samtidigt så ska det här aldrig kunna hända. Jag skulle vilja framföra mina djupaste sympatier till de drabbade. De anhöriga, deras nära och kära, all personal på skolan och elever, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh. 

”Det här har hänt fast det rimligen aldrig skulle kunna hända”

Malmös skolor har olika typer av system och lösningar när det kommer till säkerhet.

– Men det finns ju också situationer där den är öppen för mer publik verksamhet, och jag tror att många ser ett värde i att vi har öppna mötesplatser. 

– I det här fallet så är ju misstanken att den utpekade gärningsmannen är en elev med behörighet till skolan, så tyvärr har det här hänt fast det rimligen aldrig skulle kunna hända, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Fram till att man vet mer om incidenten kommer det inte ske några förändringar gällande säkerheten på Malmös skolor, enligt kommunalrådet.

– I dagsläget vet vi ju inte riktigt vad som ligger bakom, det finns många teorier och många frågor men vi har få svar. Tills vi vet vad som ligger bakom, så blir det bara spekulationer om vad som skulle kunna ha gjorts, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Skoldådet i Malmö: Detta har hänt

Expressens Kim Malmgren på plats vid Malmö latinskola

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.