Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tyst minut för offren

Myndigheterna befarar att över 300 flyktingar från Afrika omkom när smugglarbåten brann och sjönk utanför ön. Foto: Tullio M. Puglia

I Strasbourg inledde EU-parlamentet dagens session med en tyst minut för flyktingoffren vid Lampedusa i Italien.

- Vi diskuterar i de här sammanhangen siffror. Vi diskuterar vem som tar emot hur många flyktingar och vem som inte gör det. Vi diskuterar i dessa sammanhang pengar: vad kostar det, frågade talman Martin Schulz från de tyska Socialdemokraterna, SPD.

Myndigheterna befarar att över 300 flyktingar från Afrika omkom när smugglarbåten brann och sjönk utanför ön.

I dag möts EU-ministrarna i Luxemburg för att diskutera åtgärder.

- Det som har hänt vid Lampedusa och vattnen intill är naturligtvis en stor tragedi och det är väldigt viktigt att Europeiska unionen finner ett svar på detta, sade Tobias Billström när han anlände till migrationsministermötet, enligt TT.

"Har inte flyktingskäl"

Redan vid ankomsten upprepade han återigen behovet av att fler länder tar emot fler kvotflyktingar.

- Tyvärr har vi ett läge där alltför många av EU:s medlemsstater inte har någon årlig kvot med UNHCR (FN:s flyktingorgan). Hade vi det, och om alla 28 medlemsstater hade tagit emot lika mycket som Sverige gör, hade vi kunnat erbjuda UNHCR upp emot 100 000 platser, sade Billström.

Samtidigt påpekade han att det gäller att också tänka på hur EU sköter inflödet av arbetskraftsinvandrare.

- En hel del utav dem som kommer över Medelhavet har ju inte flyktingskäl i sig – de försöker ta sig ifrån dåliga ekonomiska förhållanden. Det handlar om att klara av att kunna tänka två tankar samtidigt. Vi är inte alltid så bra på det i debatten, men vi måste bli bättre på det.

"Stöd och resurser"

I EU-parlamentet i Strasbourg sa talmannen Martin Schultz samtidigt:

- På vår kontinent är rikedomen inte rättvist fördelad, det vet vi alla. Men vi, medborgare i Europeiska unionens stater är starka, rika och kan hjälpa dem som flyr sitt elände i hopp om att finna skydd och hjälp hos oss.

EU-kommissionären Cecilia Malmström reser till Lampedusa i morgon, uppger hennes presstalesman för TT.

Med sig till mötet i Luxemburg har Malmström, som i EU-kommissionen är ansvarig för bland annat asylfrågorna, med sig ett förslag om en omfattande insats inom ramen för gränskontrollorganet Frontex, längs med hela Medelhavet.

- Jag kommer att be medlemsstaterna om stöd och resurser för att göra detta, för att kunna rädda fler liv, sade Malmström till de väntande journalisterna utanför möteslokalen.

Även Malmström vill att fler länder hjälper till med att ta hand om de flyktingar som kommer till Europa.

- I dag är det sex till sju länder som tar allt ansvar, men vi är 28. Fler kan göra mer, sade Malmström.