Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tyskt politikermord misstänks vara terrordåd

Den tyske politikern Walter Lübcke mördades av en misstänkt högerextremist. Foto: UWE ZUCCHI / AP TT NYHETSBYRÅN
Den mördade tyske politikern Walter Lübcke begravdes den 13 juni. Foto: SWEN PFOERTNER / AP TT NYHETSBYRÅN

Mordet på den flyktingvänlige tyske politikern kan vara ett terroristdåd.

Den kristdemokratiske lokalpolitikern Walter Lübcke sköts ihjäl i början av juni – nu misstänker åklagaren att en högerterrorist kan ligga bakom mordet.

Tysklands riksåklagare tog över utredningen av mordet på en medlem i förbundskansler Angela Merkels parti CDU på måndagen. Detta sedan polisen gripit en misstänkt som tidigare gjort sig skyldig till våldsbrott och som har kopplingar till högerextremister, rapporterar tyska medier. 

Walter Lübcke, 65, regionalpolitiker i det kristdemokratiska partiet CDU, sköts ihjäl med ett skott i huvudet i sitt hem i staden Kassel den 2 juni. En 45-årig man greps som misstänkt.

– Vi arbetar utifrån antagandet att brottet har en högerextremistisk bakgrund, säger Markus Schmitt, talesperson för Tysklands federala åklagarämbete.

Aktiv nynazist

Han säger att bedömningen är baserad på den misstänktes kända åsikter och bakgrund. Mannen identifieras som Stephan E och uppges vara aktiv i det nynazistiska partiet NPD. Han har bland annat varit inblandat i attacker på ett flyktingläger och ett fackföreningsmöte, enligt tyska medier som citeras av New York Times. 

Den mördade politikern Lübcke retade upp extrema högerelement 2015 när han sade att den som motsatte sig mottagande av flyktingar själv kunde lämna Tyskland. En video med hans uttalande blev viral i sociala medier och en bloggare på yttersta högerkanten offentliggjorde  hans adress och telefonnummer. 

Mordet på Lübcke välkomnades av ett antal högerextremister i sociala medier. Tysklands president Frank-Walther Steinmeier kallade mordet ”cyniskt, smaklöst, föraktligt och motbjudande på alla sätt”.