Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tysklands försvarsminister om ockuperade områden

Lokalbefolkning i Ryssland måste köpa mat där bäst före-datumet har passerat: ”Det är ett skämt”.
Tysklands försvarsminister Boris Pistorius.
Foto: ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
Boris Pistorius åker med i en Leopard 2-stridsvagn.
Foto: ACTION PRESS/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
Boris Pistorius är osäker på om Ukraina kommer kunna ta tillbaka de områden som illegalt annekterats av Vladimir Putins Ryssland.
Foto: MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN / EPA TT NYHETSBYRÅN

Boris Pistorius har varit Tysklands försvarsminister i 20 dagar och på den tiden hunnit bli landets mest populära politiker. 

Nu kommer Pistorius skicka Leopard 2-stridsvagnar till Ukraina och hans inställning är att landet måste vinna över Vladimir Putins Ryssland – men han är osäker på om de regioner som Ryssland har annekterat någonsin kan bli ukrainska igen. 

– Det är en svår fråga som kräver en titt i kristallkulan, säger Pistorius till tyska Bild

Han tvekar inte att säga att världen vore bättre utan Putin och de senaste veckorna har landet gett grönt ljus för att skicka de tysktillverkade stridsvagnarna Leopard 1 och 2 till Ukraina. 

Under sina 20 dagar på posten som försvarsminister har Boris Pistorius seglat upp till att bli landets mest populära politiker, enligt Bild. 

– Om du varit i branschen tillräckligt länge så vet du att det är väldigt flyktigt, säger Pistorius till Bild under ett överraskningsbesök i Kiev under tisdagen. 

Försvarsministerns inställning är att Ukraina måste vinna kriget mot Ryssland. 

Boris Pistorius: ”Ukraina kämpar otroligt tappert”

På frågan om Ukraina kan vinna kriget, och återta Donbass och Krim, är Boris Pistorius svävande. 

– Det är en svår fråga som kräver en titt i kristallkulan. Ukraina kämpar otroligt tappert och har fantastiska soldater. Det är avgörande att vi fortsätter att stödja Ukraina efter bästa förmåga, säger försvarsministern. 

Tyskland kommer att skicka 14 stycken Leopard 2A6-stridsvagnar till Ukraina i slutet av mars och under tisdagen gav Tyskland även grönt ljus för att skicka föregångaren Leopard 1 till Ukraina, rapporterade Der Spiegel

Tyskland kommer leverera 178 stycken exemplar av stridsvagnen till Ukraina, enligt tidningens uppgifter. 

– Det här är ett häftigt utmattningskrig. Det är så många förluster. Ukraina är beundransvärt och förtjänar vårt fulla och orubbliga stöd, säger Pistorius till Bild. 

Ryska soldaternas förvirring i skogen

Klagar på förhållandena – misshandlas av militärpolis.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.