Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tysklands ambassadör kastas ut från Venezuela

Den tyska ambassadören Daniel Kriener (till höger) mötte Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó. Foto: RAUL MARTINEZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den tyska ambassadören kastas ut ur Venezuela.

President Nicolás Maduro vill bli av med Daniel Kriener efter hans möte med landets oppositionsledare Juan Guaidó.

Kriener har getts 48 timmar att lämna landet.

Beskedet att den tyska ambassadören Daniel Kriener tvingas lämna Venezuela kommer efter att han träffat landets oppositionsledare Juan Guaidó på en flygplats utanför huvustaden Caracas. Detta rapporterar den tyska tidningen Der Spiegel

Guaidó återvände till Venezuela i måndags.

Kriener mötte Guaidó, tillsammans med diplomater från flera andra länder. Detta för att säkerställa att han inte greps, eftersom president Maduro hade tidigare hotat att gripa oppositionsledaren – och ställa honom inför rätta – om han kom tillbaka till landet.

 

 

Kriener ”icke önskvärd”

Den tyska ambassadören har förklarats ”icke önskvärd”. Detta framgår av ett officiellt uttalande från Venezuelas statssekreterare Jorge Arreaza på Twitter.

Maduros regering menar att det är oacceptabelt att en utländsk diplomat gör ett ställningstagande på landets territorium.

 I ett uttalande beskriver Maduro det som att man sällar sig till ”en politisk ledare som står med den konspiratoriska agenda som förs fram av extremistiska delar av den venezuelanska oppositionen”.

Hur ska Tyskland svara?

Tyskland kontrar med att landet diskuterar med sina allierade hur man svarar på landsförvisningen.

Tysklands utrikesminister, Heiko Maas, fördömer beslutet och uppger att det bara kommer att förvärra situationen i Venezuela.

Ungefär 50 länder betraktar Guaidó som Venezuelas verkliga ledare.

Ryssland, Turkiet och Mexiko och Kina är dock av en annan åsikt, och stöder Maduro som landets legitima ledare.