Tyskland har godkänt samkönade äktenskap

Merkel röstade emot förslaget på grunden att hon anser att äktenskap är till för man och kvinna.
Foto: MONIKA SKOLIMOWSKA / AP TT NYHETSBYRÅN
Agela Merkel talar i tyska parlamentet.
Foto: CLEMENS BILAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I dag röstade det tyska parlamentet igenom samkönade äktenskap med 393 röster för och 226 emot, enligt tyska The Local. Förbundskansler Angela Merkel röstade emot. 

Tyskland är ett av de sista länderna i Västeuropa att klubba igenom rätt till äktenskap för alla.

Det var efter att förbundskansler Angela Merkel uttalat sig i en frågestund anordnad av tidningen Brigitte om att samkönade äktenskap är en samvetsfråga snarare än en partifråga som dörren till röstning öppnades. På väldigt kort varsel satte de tyska socialdemokraterna (SPD) frågan på agendan för parlamentet att ta itu med i dag, sista dagen innan semesterledigheten för parlamentarikerna drar i gång. SDP har tidigare uttryckt sig om att saken kan bli en stötesten inför framtida regeringsarbete, så även de gröna och liberalerna. 

I dag kom så beskedet. Från och med slutet av detta år är det fritt fram för alla att gifta sig i Tyskland. The Local rapporterar att 393 av parlamentarikerna röstade för och 226 emot. Angela Merkel röstade enligt nyhetsbyrån TT emot och sade att äktenskap för henne är något som bara kan finnas mellan en man och en kvinna. Enligt Deutsche Welle måste dock åtminstone 70 av det konservativa blocket ha röstat för.

Merkel säger enligt Deutsche Welle att hon hoppas att röstningen ska leda till mer "social fred".

Förslaget inkluderar rätt till adoption och skapar samordning för beskattning och arvsrätt. 

https://twitter.com/AFP/status/880685667302375424

"Vägen är fri för jämlikhet", twittrade de grönas ledare Renate Künast i onsdags.

https://twitter.com/RenateKuenast/status/879971951527297028

"Värmer hjärtat"

– Det är ett riktigt erkännande, så det värmer hjärtat, säger den franska ingenjören Christophe Tetu, 46, som bor i Berlin tillsammans med sin partner Timo Strobel, till AFP

Renate Künast uppmanade alla registrationskontor att sätta in fler anställda för att tillgodose alla äktenskapsregistreringar som hon nu väntar på ska trilla in.

Initiativtagaren till röstningen och Merkels rival för förbundskansler rollen, Martin Schulz, hyllade resultatet på Twitter och sade att det innebär "enighet, rättvisa och frihet för alla tyskar som älskar varandra och fortsatte sedan med att säga att "utveckling är möjlig".

https://twitter.com/MartinSchulz/status/880685923691884544https://twitter.com/MartinSchulz/status/880687187683155969

"Äktenskap för alla"

Merkels uttalande i frågestunden, som anordnades på måndag kväll fick stor uppmärksamhet och ledde bland annat till att hashtaggen #EheFuerAlle, "Äktenskap för alla" trendade på Twitter.

Merkel säger att ett möte med ett samkönat par som tagit sig an åtta fosterbarn ledde henne till att uttala sig så som hon gjorde. Hennes tidigare oro rörde barnens eventuella välmående, men enligt The Guardian sade hon att "När staten beslutat att ett barn har det bättre ... i ett samkönat partnerskap, än om de skulle stanna med en våldsam mamma och pappa ... då måste jag erkänna det som positivt och inkludera det i mitt omdöme". Merkel uppmanade sina partikollegor att rösta med samvetet och enligt The Local betydde det att politikerna var befriade från att följa partiets linje. Trots detta röstade Merkel alltså emot förslaget.

Sent med på tåget

Tyskland är ett av de sista länderna i Västeuropa att införa samkönade äktenskap, detta efter att till och med katolska Irland klubbade igenom rätten efter en folkomröstning 2015. Hittills has samkönade par i Tyskland endast fått ingå registrerat partnerskap. Nederländerna var först i världen med att legalisera samkönade äktenskap 2001 och totalt 14 europeiska länder har nu följt i dess fotspår.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.