Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tyskland skickar Leopard 2 till Ukraina

”50 Leopardstridsvagnar motsvarar 300 av den gamla sovjetiska typen”.

Tyskland skickar stridsvagnar av typen Leopard 2 till Ukraina. Det bekräftas av tyska myndigheter, rapporterar Reuters. 

Den tyska regeringen säger att målet är att snabbt få ihop två stridsvagnsbataljoner av Leopard 2-stridsvagnar. Det kommer initialt att involvera 14 Leopard 2-stridsvagnar och utbildningen av ukrainska soldater ska börja så snabbt som möjligt.

Det uppger den tyska regeringens talesperson Steffen Hebestreit i ett uttalande.

– Detta beslut följer vår välkända linje att stödja Ukraina efter bästa förmåga, säger förbundskansler Olaf Scholz i uttalandet.

Flera länder har öppnat för att skicka de moderna tysktillverkade stridsvagnarna Leopard 2 till Ukraina. Men för det har det krävts godkännande från Tyskland, som tidigare reserverat sig i frågan. 

Att Tyskland nu skickar stridsvagnarna innebär också att andra länder får skicka de tysktillverkade stridsvagnarna, enligt Der Spiegel. Tidigare i dag rapporterade spanska medier att även Spanien planerar att skicka Leopard 2-stridsvagnar till Ukraina.

Paasikivi: Kvalitativ skillnad

Under tisdagen kommenterade överstelöjtnant Joakim Paasikivi vilken betydelse stridsvagnarna kan ha för Ukraina. 

– Med västliga stridsvagnar skulle möjligheterna att påbörja och slå de ryska förbanden öka. De västliga stridsvagnarna är kvalitativt mycket bättre. Det är inte bara fråga om antal, utan det viktiga är den kvalitativa skillnaden, sa han.

Enligt Paasikivi kommer stridsvagnarna att öka den offensiva förmågan – möjligheten att anfalla och återta mark.

– Idealet är om Ukraina kan starta en offensiv så fort vårregnen har slutat och marken torkat upp så det blir farbart igen. När det är klart, då kommer båda sidorna att dra i gång, sa Paasikivi.

Lavrovs varning: ”Riktigt krig” mellan Ryssland och väst

Ryska utrikesministern: Hybridkriget över.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.