Tyskland skärper kritiserad våldtäktslag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nyårsnatten i Köln blev internationellt uppmärksammad för övergreppen.
Foto: Oliver Berg/EPA/TT
Efter händelserna i Köln drogs kampanjen "nej betyder nej" igång.
Foto: Oliver Berg/EPA/TT

Tyskland skärper sina lagar om våldtäkt.

Tidigare har inte ett "nej" varit nog – och många förövare har klarat sig undan.

Men nu väntas tyska underhuset Bundestag rösta igenom "nej betyder nej"-lagen.

Dessutom kan tafsare i grupp i framtiden få upp till fem års fängelse.

Tyskland har kritiserats för att ha halkat efter många andra länder när det kommer till våldtäktslagar, skriver BBC. Och frågan har debatterats i flera år.

I Tyskland räcker det inte för den utsatta att säga nej för att en förövare ska ses som skyldig av domstol. Det ska finnas bevis för att offret har stretat emot rent fysiskt. Och det finns ingen definition på samtycke.


LÄS MER: Samtyckeslag läggs fram som förslag till regeringen i höst


Många går fria

Enligt en tysk studie från 2014 innebär bristerna i lagen att många våldtäktsmän aldrig döms, skriver BBC.

Bara en av tio våldtäkter i Tyskland anmäls, rapporterar BBC och hänvisar till tyska N-tv. Och den misstänkte gärningsmannen fälls bara en av tio gånger.

Under torsdagen väntas Bundestag rösta igenom den nya lagen, som har döpts till "nej betyder nej"-lagen av medier. Den ska ta hänsyn till både fysiska och verbala signaler från offret.https://twitter.com/BBCWorld/status/750833651718484017

Direkt reaktion på trakasserierna och övergreppen i Köln

Det innebär i teorin att ett nej kan bevisa brist på samtycke – och därför dömas som våldtäkt, rapporterar bland andra BBC.

Även när det gäller tafsande föreslås en skärpning av lagen – särskilt när det gäller gärningsmän i grupp. Om en grupp omringar en person i en folkmassa och utför sexuella trakasserier eller övergrepp riskerar samtliga som ingår i gruppen upp till fem års fängelse oavsett om de deltagit aktivt i övergreppet eller inte. Förslaget är en direkt reaktion på de sexuella ofredanden som drabbade kvinnor i Köln på nyårsnatten. Händelserna blev internationellt uppmärksammade och kampanjen "nej betyder nej" drogs i gång på Twitter.

Tyskland har länge varit efter när det kommer till våldtäktslagar, enligt kritiker. Så sent som 1997 blev våldtäkt inom äktenskapet olagligt.


LÄS MER: Polisen i Köln anklagas för att ha tystat ner övergrepp

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.