Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tyskland och Sverige i samtal om vapen

Varnar för eskalering: ”Vi har saker att svara med”.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRIS EMIL JANßEN / STELLA PICTURES/DDP IMAGES DDP
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Sverige och Tyskland för hemliga samtal om att skicka nya vapenpaket till Ukraina, enligt källor till Bloomberg.

– Det förs samtal med flera länder om att stödja Ukraina militärt, säger Johan Hjelmstrand, pressekreterare hos försvarsminister Pål Jonson (M).

Sverige och Tyskland uppges prata om att gemensamt bidra med luftvärnssystem till Ukraina, skriver Bloomberg.  

Sverige uppges bidra med robotar och avfyrningsramper. Tyskland ska ha bett om ett svenskt bidrag med avfyrningsramper som är kompatibla med det tyska IRIS-T-systemet som är ett luftvärnssystem. Diskussionerna handlar också om ammunition till vapensystemet. 

Varken Sverige eller Tysklands försvarsdepartement har kommenterat uppgifterna. 

Samtalar om mer än stödpaketen

Johan Hjelmstrand, pressekreterare hos försvarsminister Pål Jonson (M) säger att det förs samtal med flera länder om att stödja Ukraina militärt. Han vill däremot inte gå in på vilket stöd som diskuteras just nu och vilka länder som för diskussionerna.

– Vi diskuterar med alla möjliga länder om olika sätt att stötta Ukraina, säger han. 

Sverige för samtal om stöd utöver de stödpaket som redan utlovats av regeringen, säger Johan Hjelmstrand och exemplifierar med samtalen om de tyska Leopard 2-stridsvagnarna.

– De är inte de kopplade till något annonserat paket, där handlar det om att undersöka förutsättningarna för hur Sverige kan hjälpa till. Det skulle exempelvis kunna handla om rena stridsvagnar, utbildning, underhåll eller reservdelar, ingenting är uteslutet. Det är ett exempel på samtal som förs utan att det finns ett paket annonserat.  

Hemligt luftvärn har levererats

Den svenska regeringen lovade i november att skicka ett luftvärnssystem till Ukraina, men specificerade inte vilken typ som skulle vara aktuell. 

Nu är de utlovade vapensystemen levererade, enligt Johan Hjelmstrand. Det handlade om ett luftvärnssystem inklusive ammunition och ammunition till ett ytterligare luftvärnssystem – han vill dock inte gå in på vilka modeller systemen gäller. 

– Det är helt levererat eller i princip helt levererat, säger Johan Hjelmstrand.

– Jag vet vilka modeller det gäller men det är inget vi kommunicerar, det är fortfarande hemligt av säkerhetsskäl. Det innebär ju att Sverige inte har kvar de här vapensystemen som vi skickat i väg. Det är en säkerhetsfråga huruvida länder som inte vill Sverige väl känner till vad vi har gett bort. 

Försvarsmakten: ”En fullträff”

IRIS-T-systemet används av den svenska militären och kallas då för Robotsystem 98. Det avfyras då från svenskbyggda fordon.

Försvarsmakten beskriver Robotsystem 98 som ”en fullträff för luftvärnet”, på sin hemsida. 

Bortsett från en justering av mjukvaran är detta samma robot som används som jaktrobot på stridsflygplanet Jas 39 Gripen, enligt Försvarsmakten.

– Det nya systemet ger oss ökad operativ effekt med luftvärnsförbanden och ger oss ännu bättre möjlighet att bekämpa en modern motståndare, sa överstelöjtnant Thomas Wessman, ställföreträdande chef på Luftvärnsregementet efter en provskjutning 2020. 

Rysslands varning till USA – efter beskedet

Erbjuder belöning för att förstöra stridsvagnar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.