Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya regeringens drag: Legaliserar cannabis

Tysklands nya regeringskoalition: Annalena Baerbock och Robert Habeck (De Gröna), Olaf Scholz (SPD) och Christian Lindner (FDP).
Foto: MARKUS SCHREIBER / AP TT NYHETSBYRÅN

Två månader efter valet har Tyskland fått en ny regering.

Socialdemokraterna kommer att dela ministerposterna med De Gröna och liberala FDP.

Den nya koalitionen vill stärka anhöriginvandringen, höja minimilönen – och legalisera cannabis.

Det har gått två månader sedan det tyska valet, och efter långa förhandlingar har landet nu fått en ny regering.

Som väntat blir det socialdemokraternas Olaf Scholz som tar över förbundskanslerrollen efter Angela Merkel, som styrt landet i 16 år. Han var tidigare finansminister i Merkels regering.

Den så kallade trafikljuskoalitionen – efter partifärgerna rött, grönt och gult – har skrivit under ett gemensamt koalitionsfördrag på 177 sidor, skriver Der Spiegel.

I dokumentet listar de flera reformer, bland annat att höja minimilönen till 12 euro i timmen, stärka transexuellas rättigheter och öka anhöriginvandringen.

En del av överenskommelsen är att cannabis ska legaliseras. Framöver ska drogen kunna säljas i licenserade butiker till vuxna konsumenter, enligt överenskommelsen. Reformen ska utvärderas efter fyra år.

Grön utrikesminister

”Därigenom kontrolleras kvaliteten, samtidigt som skadliga biprodukter förhindras och ungdomsskyddet stärks”, står det i dokumentet enligt Der Spiegel.

Treklövern ska fördela ministerposterna mellan varandra. FDP får bland annat finansdepartementet och justitiedepartementet, De gröna får ansvar för miljö- och utrikesfrågor och SDP får sju områden, inklusive försvars-, inrikes- och socialdepartementet.

De Grönas Annalena Baerbock blir utrikesminister och FDP:s ledare Christian Lindner finansminister.

De Gröna och SPD var regeringspartners under Gerhard Schröder mellan 1998 och 2005. Det är den första gången som FDP är med på samarbetet. De hade en uttalad önskad om att hellre samarbeta med CDU/CSU och De Gröna, men det ville inte de sistnämnda.

Intensiv valrörelse

Den tyska valrörelsen var intensiv och opinionen svängde mycket. Under pandemin hade CDU ett väldigt starkt stöd. Men när De Gröna bytte ledare till Annalena Baerbock i våras gick de plötsligt upp i topp – för att sedan dyka när det visat sig att hon plagierat delar av sin bok och kryddat sitt cv.

CDU:s tänkta efterträdare Armin Laschet tappade kraftigt i stöd efter att han stod och skrattade vid en presskonferens efter flodkatastrofen i somras. Han har nu avgått som partiledare.


Koalitionsfördraget

Exempel på reformer:

Höja minimilönen till 12 euro.

80 procent förnybar el till 2030.

Tyska försvaret ska få använda drönare.

Stoppa hyreshöjningar för bostäder.

Stärka transsexuellas rättigheter.

Stryka ordet ”ras” ur grundlagen.

Stärka anhöriginvandringen.

Stoppa skattehöjningar för kol och gas.

Källa: Der Spiegel

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.