Bilderna av mordmisstänkta Christine Schürrer fanns på en dvd som hon har lämnat in till rätten.
Bilderna av mordmisstänkta Christine Schürrer fanns på en dvd som hon har lämnat in till rätten.

Tyskans egna bilder - av sig själv

Publicerad
Uppdaterad
Här är Christine Schürrers sista desperata försök att bli friad.
Tillsammans med ett personligt brev har tyskan lämnat in en dvd med bilder - bara några dagar före domen.
- Det är en ofullständig undersökning, skriver hon från häktet i Västerås.
På måndag kommer Svea hovrätts dom mot Christine Schürrer, 32, som misstänks för morden på Max, 3, och Saga, 1.
Med ett fåtal dagar kvar gör nu tyskan allt hon kan för att få en friande dom.
Utan advokaten Per-Ingvar Ekblads kännedom skickade tyskan i måndags i hemlighet ett två sidor långt brev till hovrätten.
- Jag vilja kräva att en oavhängig kommission bildats som noggrant granskar kammaråklagare Gummessons förfarande i det beträffande målet. Jag anser hennes och polisens undersökning som bristfällig och vårdslös, skriver hon från häktet.

Skyller på sambon

- Enligt min åsikt är det en ofullständig undersökning som kammaråklagare Gummesson är ansvarig för.
I brevet försöker hon också att lägga skuld på Emma Jangestigs sambo. Hon säger också att polisen inte undersökt hennes lägenhet i Tyskland.
- Det är både pinsamt och förvånande, skriver hon.
Tillsammans med brevet har Schürrer också bifogat en dvd-skiva med en backup från sin dator - som polisen tog i beslag i våras. På skivan finns bland annat en mängd personliga bilder. Enligt åklagarna ska Schürrer haft en bild på huset i Arboga på datorn som hon ska ha raderat.
- På den finns inget kort på det där huset var brottet har hänt som jag har sagt i mitt förhör, skriver hon.

Advokaten överraskad

För advokaten Per-Ingvar Ekblad kom Schürrers tilltag som en total överraskning.
- Jag har inte varit med på det utan hon har skickat det själv. Jag fick reda på det efteråt. Hon nämnde i hovrätten att hon hade en backup på sin dator fram till 5 december. Nu hade hon hittat backupen och lämnade in den till hovrätten.
Är det här ett initiativ som du förespråkar?
- Nej, det gör jag naturligtvis inte.
Åklagarna skriver till hovrätten att det avstår från att vidta åtgärder efter Schürrers utspel.
- Det förändrar inte något i sak. Hennes synpunkter har ingen påverkan. Kritiken kommer i fel forum. Det är inte hovrätten som prövar vår tjänstgöring, säger kammaråklagare Johan Fahlander.
- Jag anser att polisen har arbetat tillräckligt brett och förutsättningslöst. Det här kommer sent och det här målet innehåller många överraskningar och ovanliga företeelser, säger han.
Enligt utredaren Anders Pommer så har polisen undersökt lägenheten i Tyskland.
- Ja, det anser jag att vi har. Jag tycker att vi har vänt på varenda sten i utredningen. Vi har tillvaratagit allt som varit av intresse och fått möjligheten att komma med genmäle på det hon har skrivit, men har valt att inte komma med någon åtgärd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag