Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tyska UD:s varning inför resor till Sverige

Den tyska motsvarigheten till UD, Auswärtiges Amt, uppmanar resande till Stockholm att vara försiktiga på grund av den höjda terrorberedskapen.
Foto: Richard Ryan/Scanpix / RICHARD RYAN SCANPIX SWEDEN
Bland annat uppmanas resenärer att vara försiktiga i kollektivtrafiken samt i större folksamlingar.
Foto: Skärmdump

Tysklands utrikesdepartement varnar resenärer inför resor till Sverige.

De uppmanar bland annat till att vara försiktiga i kollektivtrafiken och i folksamlingar.

"Speciellt under religiösa högtider", går det att läsa i informationen.

Den tyska motsvarigheten till UD, Auswärtiges Amt, uppmanar resande till Stockholm att vara försiktiga på grund av den höjda terrorberedskapen. Bland annat uppmanas resenärer att vara försiktiga i kollektivtrafiken samt i större folksamlingar.

Detta gäller särskilt under religiösa högtider och vid större evenemang – som konserter och festivaler – enligt tyska utrikesdepartementets hemsida som uppdaterades på fredagen.

Tyska resenärer till Sverige uppmanas också att följa den svenska Säkerhetspolisens uppmaningar.

"Inga varningar"

Patric Nilsson, kansliråd på svenska UD, ser däremot inte informationen som särskilt alarmerande.

– De har inga varningar till Sverige. Man måste skilja på avrådan och reseinformation. I det här fallet ger de konkreta råd, säger Patric Nilsson och fortsätter:

– De har ingen reseavrådan.

Tyska UD informerar också om de tillfälliga gränskontrollerna som har införts i Sverige efter flyktingkrisen.

Uppmaning för Tysklandsresor

Även Sweden Abroad har liknande information för svenskar som reser till Tyskland. Även om det bedöms vara ett "generellt sett tryggt resmål" så bedöms det finnas en risk för terrorattacker som har förstärkts sedan dådet i december.

Patric Nilsson berättar att säkerhetsinformationen för Tyskland inte enbart gäller ett land och har funnits sedan tidigare

– Den här informationen har legat som en central del på många ambassaders reseinformation.

Flertalet terrordåd har ägt rum i Europa under de senaste åren. I december dödades tolv personer i en attack mot en julmarknad i Berlin och många skadades när en lastbil kördes in i folkmassorna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.