Lilla Frieda är världens mest för tidigt födda barn som överlevt. Efter bara 21 veckor och fem dagar i mammas mage föddes hon, rapporterar tyska tidningen Bild och AFP på lördagen.
Lilla Frieda är världens mest för tidigt födda barn som överlevt. Efter bara 21 veckor och fem dagar i mammas mage föddes hon, rapporterar tyska tidningen Bild och AFP på lördagen.

Tyska Frieda föddes i vecka 21 - överlevde

Publicerad
Uppdaterad
Lilla Frieda är världens mest för tidigt födda barn som överlevt.
Efter bara 21 veckor och fem dagar i mammas mage föddes hon, rapporterar tyska tidningen Bild och AFP på lördagen.
Nu har hon fått lämna sjukhuset.
Frieda och hennes tvillingbror Kilian föddes på ett sjukhus i Fulda i västra Tyskland den 7 november i fjol. Kilian överlevde bara i några få dagar, men Frieda var starkare. 28 centimeter lång och 460 gram lätt föddes hon efter 21 veckor och fem dagars graviditet.

Tidigast födda bebisen

Det innebär att hon är det barn som fötts mest för tidigt i världen som har överlevt. På onsdagen fick hon lämna sjukhuset, skriver Bild på lördagen. I dag är Frieda lika stor som ett nyfött fullgånget barn, 50 centimeter lång och 3,5 kilo tung.
Professor Reinald Kepp, chef för barnkliniken på sjukhuset, säger till Bild att det är ett "mirakel" att Frieda klarat sig eftersom barn födda före 22 graviditetsveckor i princip inte har någon chans att överleva. Deras hjärta, lungor och hjärna är inte tillräckligt utvecklade.
 - Frieda vårdades i en totalt steril miljö där vi hjälpte henne att andas och matade henne via hennes navel, säger Kepp.

Utvecklas normalt

Enligt en annan läkare på sjukhuset kommer Frieda att "utvecklas som vilket annat barn som helst", uppger AFP.
Det barn som före Frieda var känt som det mest för tidigt födda barnet som överlevt, var Amillia Taylor. Hon föddes 2006 i Miami, USA efter 21 veckor och sex dagars graviditet. Hon vägde bara bara 283 gram och var lite drygt 24 centimeter lång. Enligt den tyska kliniken ska det 1987 fötts ett barn i Ottawa efter exakt lika lång graviditetstid som Frieda.

Förtydligande: I en tidigare version rapporterade AFP att Frieda skulle lämna sjukhuset inom några dagar. Nu har AFP korrigerat uppgiften och rapporterar att Frieda skrevs ut på onsdagen.

Bebisen på bilden är inte Frieda, utan Amillia Sonja Tyler som också föddes för tidigt, men klarade sig mirakulöst. Hon vägde endast 284 gram när hon föddes i vecka 22.
Några månader senare hade dock Amillia återhämtat sig väl och utvecklades som en genomsnittslig nyfödd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag