Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tysk tidning: Sverige är Europas farligaste land

• Kidnappningen • Knivskärning på lyxrestaurang • Sköts av polis med elpistol.
”Sverige är Europas farligaste land”, skriver tyska Bild.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
Artikeln gör avstamp i mordet på rapparen Nils ”Einár” Grönberg, 19.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det är tio gånger vanligare att unga män dör i skjutningar i Sverige än i Tyskland.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Det svenska gängvåldet uppmärksammas i Bild, Tysklands största tidning.

”Sverige är Europas farligaste land”, skriver tidningen efter mordet på rapparen Nils ”Einár” Grönberg.

Expressen har tidigare rapporterat om att det är tio gånger vanligare att unga män dör i skjutningar i Sverige än i Tyskland.

Nu uppmärksammas skillnaden även i grannlandet söder om Östersjön.

Tidningen Bild, Europas största sett till upplagan, tar i en längre artikel avstamp i mordet på rapparen Nils ”Einár” Grönberg, 19, i Stockholm förra veckan – och beskriver Sverige i dystra ordalag.

”Han var bara 19 år, och med sin död en del av en skrämmande svensk statistik. För Einar är det 217:e skjutvapenoffret som Sverige har fått sörja de senaste fem åren.

Sverige är det farligaste landet i Europa i dag.”

”Sann mardröm”

I artikeln beskrivs Sverige som det före detta nordiska framgångslandet som förvandlats till en sann mardröm.

Foto: Bild / Bild

Bild hänvisar till den omtalade rapporten från Brottsförebyggande rådet från tidigare år, som jämförde antalet skjutningar i Sverige och andra länder i Europa.

Enligt studien dör tre gånger så många invånare i Sverige i skjutningar jämfört med EU-snittet. I Sverige sköts fyra personer per en miljon invånare till döds i fjol, i EU 1,6 personer per en miljon invånare.

Den tyska tidningen har även brutit ner siffrorna på ålder, och för gruppen 20-29-åringar är skillnaden betydligt högre. Enligt Bild dör 18 personer per en miljon invånare i åldersgruppen. Näst högst tal i EU har Nederländerna, med nio döda per en miljon invånare.

”Kan vara ren otur”

Enligt kriminologen Manne Gerell, verksam vid Malmö universitet, är det svårt att peka på en enkel orsak till den stora skillnaden mellan Sverige och Tyskland

– Det kan ha med slumpen att göra, att Sverige har färre poliser och att vi har en lite större och annorlunda invandring. Men var för sig kan ingen av dessa faktorer förklara det, sa han till Expressen tidigare i höstas.

– Det kan också handla om ren otur. Att vapensmugglare varit särskilt aktiva i Sverige, eller att fler kriminella släkter kommit hit.

Se något mer:
Hör åtalade rapparens förklaring inifrån rätten

Åtalas för kioskrån • Förhörs om inblandning i kriminalitet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.