Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tysk tidning: NSA spionerade på EU

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Nya dokument som tyska tidningen Der Spiegel tagit del av visar att den amerikanska säkerhetstjänsten har avlyssnat EU.

Tidningen har fått tillgång till delar av den gigantiska avlyssningsläcka som tidigare CIA-anställde Edward Snowden nyligen avslöjade.

Dokumenten, som klassas som topphemliga, är daterade september 2010 och pekar ut EU som ett tydligt mål för övervakning av USA.

Enligt Der Spiegel visar handlingarna att NSA använt sig av telefonavlyssning och dataövervakning för att spionera mot flera EU-inrättningar i bland annat Washington, New York - och Bryssel.

Der Spiegel uppger bland annat att USA ska ha avlyssnat EU-högkvarteret i Bryssel, och enligt dokumenten tyder mycket på att NSA har haft tillgång till telefonsamtal, dokument och mejl.

Nytt avslöjande av Snowden

Der Spiegel uppger vidare att säkerhetspersonal inom EU för fem år sedan utredde ett antal missade samtal till NSA som lokaliserats till Nato-kontoret i Bryssel.

Handlingarna är en del av den stora läcka av dokument som avslöjat en utbredd övervakning i NSA:s regi, som offentliggjordes av whistleblowern Edward Snowden, 29.

Han flydde från USA i maj, och kort därefter kom de första avslöjandena om NSA:s hemliga övervakningsprogram PRISM.

Han tros nu befinna sig i Moskva.

USA har krävt att han ska utlämnas till hemlandet, där han med all sannolikhet kommer att ställas inför rätta, bland annat för spioneri.

Snowden har tidigare tagit sin tillflykt i Hongkong och har ansökt om asyl i Ecuador.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.