Kriminologen Christian Pfeiffer har genomfört studien. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERGKriminologen Christian Pfeiffer har genomfört studien. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Kriminologen Christian Pfeiffer har genomfört studien. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Christian Pfeiffer menar att det finns flera förklaringar till resultatet – bland annat att anmälningsbenägenheten är betydligt större när angriparen är utländsk. Foto: MARCEL KUSH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNChristian Pfeiffer menar att det finns flera förklaringar till resultatet – bland annat att anmälningsbenägenheten är betydligt större när angriparen är utländsk. Foto: MARCEL KUSH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Christian Pfeiffer menar att det finns flera förklaringar till resultatet – bland annat att anmälningsbenägenheten är betydligt större när angriparen är utländsk.  Foto: MARCEL KUSH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Studie: Samband mellan brott och asylsökande

Publicerad

En ny tysk studie visar ett tydligt samband mellan ökad brottslighet och det ökade antalet asylsökande i landet, rapporterar Sveriges Radios "Ekot".

Samtidigt menar experter att det finns flera förklaringar till resultatet.

– Anmälningsbenägenheten är betydligt större när angriparen är utlänning, säger kriminologen Christian Pfeiffer till radion.

I den tyska delstaten Niedersachsen ökade antalet våldsbrott med tio procent under 2014 och 2015. Det blev ett plötsligt avbrott då siffran fram tills dess kontinuerligt hade minskat.

För ökningen stod huvudsakligen personer som sökt asyl i Tyskland, visar rapporten enligt Ekot.

Experter menar däremot att förklaringen är mer komplex än att den gemensamma nämnaren är asylsökande. 

Fler anmäler när angriparen är utlänning

En stor del av de flyktingar och migranter som kom 2014 och 2015 var ensamma, unga män, i den mest våldsbenägna åldern 14-30 år. Därför pekar studien på betydelsen för familjeåterförening för att underlätta att de unga männen integreras i samhället, enligt Ekot.

Kriminologen Christian Pfeiffer, som genomfört studien på uppdrag av familjeministeriet i Tyskland, menar också att fler personer anmäler brott när angriparen är utlänning.

Skiljer sig inom gruppen

Statistiken skiljer sig också inom gruppen. 

Bland de som kom från krigsdrabbade området som Syrien, Irak och Afghanistan ligger brottsligheten under genomsnittet. En förklaring är att de har bättre utsikter att få stanna i landet.

Men bland asylsökande från Nordafrika, där chansen att få stanna är mycket liten, är brottsligheten högre.

– För många är kriminalitet eller svartjobb enda sättet att hanka sig fram, säger Christian Pfeiffer till Ekot.

Vill se större bistånd

Han vill se större bistånd till länder som Tunisien, Algeriet och Marocko mot att de tar tillbaka sina medborgare och förbättrar framtidsperspektiven i hemlandet.

Rapporten väntas bli en viktig stridsfråga när samtalen om en möjlig regeringskoalition inleds på söndag.

Medan förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater vill permanenta det tillfälliga asylstoppet, vill socialdemokraterna att familjeåterförening ska bli möjligt igen när undantaget löper ut i mars.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag