Studie: Samband mellan brott och asylsökande

Kriminologen Christian Pfeiffer har genomfört studien.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Christian Pfeiffer menar att det finns flera förklaringar till resultatet – bland annat att anmälningsbenägenheten är betydligt större när angriparen är utländsk.
Foto: MARCEL KUSH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

En ny tysk studie visar ett tydligt samband mellan ökad brottslighet och det ökade antalet asylsökande i landet, rapporterar Sveriges Radios "Ekot".

Samtidigt menar experter att det finns flera förklaringar till resultatet.

– Anmälningsbenägenheten är betydligt större när angriparen är utlänning, säger kriminologen Christian Pfeiffer till radion.

I den tyska delstaten Niedersachsen ökade antalet våldsbrott med tio procent under 2014 och 2015. Det blev ett plötsligt avbrott då siffran fram tills dess kontinuerligt hade minskat.

För ökningen stod huvudsakligen personer som sökt asyl i Tyskland, visar rapporten enligt Ekot.

Experter menar däremot att förklaringen är mer komplex än att den gemensamma nämnaren är asylsökande. 

Fler anmäler när angriparen är utlänning

En stor del av de flyktingar och migranter som kom 2014 och 2015 var ensamma, unga män, i den mest våldsbenägna åldern 14-30 år. Därför pekar studien på betydelsen för familjeåterförening för att underlätta att de unga männen integreras i samhället, enligt Ekot.

Kriminologen Christian Pfeiffer, som genomfört studien på uppdrag av familjeministeriet i Tyskland, menar också att fler personer anmäler brott när angriparen är utlänning.

Skiljer sig inom gruppen

Statistiken skiljer sig också inom gruppen. 

Bland de som kom från krigsdrabbade området som Syrien, Irak och Afghanistan ligger brottsligheten under genomsnittet. En förklaring är att de har bättre utsikter att få stanna i landet.

Men bland asylsökande från Nordafrika, där chansen att få stanna är mycket liten, är brottsligheten högre.

– För många är kriminalitet eller svartjobb enda sättet att hanka sig fram, säger Christian Pfeiffer till Ekot.

Vill se större bistånd

Han vill se större bistånd till länder som Tunisien, Algeriet och Marocko mot att de tar tillbaka sina medborgare och förbättrar framtidsperspektiven i hemlandet.

Rapporten väntas bli en viktig stridsfråga när samtalen om en möjlig regeringskoalition inleds på söndag.

Medan förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater vill permanenta det tillfälliga asylstoppet, vill socialdemokraterna att familjeåterförening ska bli möjligt igen när undantaget löper ut i mars.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.