Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tysk man gripen i Sverige – tros ha mördat sin mamma

En internationellt efterlyst man från Tyskland har gripits i Västerbotten misstänkt för mordet på sin 74-åriga mamma. 

Mannen förnekar brott och menar att anklagelserna är falska rykten spridda av en tidigare flickvän.

Nu överlämnas han till tyska polisen, skriver Aftonbladet.

Det var i måndags som en tysk man i 45-årsåldern greps i Skellefteåtrakten i Västerbotten. Efter en omfattande sökinsats med helikopter och hundpatruller kunde den internationellt efterlyste mannen lokaliseras. Gripandet skedde till följd av ett samarbete mellan tysk polis och svenska polisens Fast-grupp. 

Polisen var inledningsvis fåordig om händelsen, men under torsdagen framkom det att mannen utreds för mord på sin 74-åriga mamma. Han misstänks ha dödat mamman i september och gömt hennes kropp i huset i Tyskland. 

 

LÄS ÄVEN: Gunilla Persson tvingas till rätten – ställs till svars 

 

Efter mordet ska han ha flyttat till Sverige, till ett hus i skogen i Västerbotten, uppger mannen själv i förhör. Enligt uppgifter har han ett fritidsintresse kopplat till området och köpte en fastighet ihop med en annan tysk medborgare.

Den äldre kvinnan som anmälts försvunnen hittades först i slutet av april då polisen sökte igenom huset och fann henne död. I början av utredningen misstänktes även hennes man, men längre fram stärktes misstankarna mot sonen. Enligt den europeiska arresteringsordern tros han ha dödat mamman genom att slå henne i huvudet med ett smalt verktyg. Bevisläget är gott, uppger Andreas Buick, åklagare i delstaten Niedersachsen.

Mannens försvar: Är falska rykten

Mannen förnekar inblandning i mordet. I förhören säger han att anklagelserna mot honom är falska rykten spridda av en tidigare flickvän i Tyskland. Under torsdagen beslutade tingsrätten att mannen ska överlämnas till Tyskland, där han har begärt att få en offentlig försvarare.

– Det kommer att ske om tio dagar, säger Kristina Lindhoff Carleson, kammaråklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, till Aftonbladet.

 

LÄS ÄVEN: Palmegruppen har fått svar om två revolvrar 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.