Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Lasermannen” döms till livstid för mord 1992

John Ausonius är redan dömd på livstids fängelse i Sverige för de brott han begick i början av 1990-talet. På onsdagen dömdes han till livstids fängelse än en gång för ett mord i Frankfurt. Foto: KRISTOFER SANDBERG / KRISTOFER SANDBERG
Den 19 januari 2015: John Ausonius "Lasermannen" ute på permission och besöker x-con på Södermalm i Stockholm. Foto: OLLE SPORRONG
John Ausonius, lasermannen, i rättssalen i Frankfurt på tisdagen. Foto: Kristofer Sandberg

FRANKFURT/STOCKHOLM. John Ausonius mördade garderobiären Blanka Zmigrod i Frankfurt 1992.

Det slår en tysk domstol fast – nu döms "Lasermannen" till livstids fängelse.

– Han dömdes till mer än livstid. I Tyskland kallas det för säkerhetsförvaring. Han kommer inte att släppas efter 15 år. I Tyskland måste en rättsläkare undersöka honom och enbart om rättsläkaren säger att han inte längre är farlig kan han släppas fri, säger åklagare Nadja Böttinger.

Rättegången mot John Ausonius inleddes i december i Landgericht i Frankfurt, och under tisdagen hölls slutpläderingarna. 

Hela tiden har John Ausonius, även känd som ”Lasermannen”, nekat till anklagelserna om att i februari 1992 ha mördat garderobiären Blanka Zmigrod.

 

LÄS MER: Snart faller domen mot John Ausonius 

 

Han har dock erkänt att han bråkat med henne om ett fickminne, en sak han anklagade henne för att ha stulit.

På brottsplatsen hittades dock ammunition av en sort som är förbjuden i Tyskland – och som användes vid Ausonius attentat i Sverige. 

Dessutom sköt mördaren sitt offer, när hon var på väg från sitt arbete på en restaurang i Frankfurt, från nära håll och försvann på cykel. 

Alltså samma tillvägagångssätt som Ausonius använde sig av vid de svenska attackerna.

Blanka Zmigrod mördades av lasermannen John Ausonius enligt tysk domstol.

John Ausonius dömd för mordet i Frankfurt

Ausonius är redan dömd på livstids fängelse i Sverige för de brott han begick i början av 1990-talet. Han har flera gånger ansökt om tidsbestämt straff och fått avslag. På onsdagen dömdes han till livstids fängelse än en gång för mordet i Frankfurt.

– Jag tycker det är en bra dom, säger åklagare Nadja Böttinger på plats vid rätten i Frankfurt.

Livstidsstraffet innebär enligt Nadja Böttinger att Ausinous inte kommer släppas efter 15 år. I stället handlar det om ”säkerhetsförvaring”.

– I Tyskland måste en rättsläkare undersöka honom och enbart om rättsläkaren säger att han inte längre är farlig kan han släppas fri, säger Nadja Böttinger vidare.

Vad kommer att hända nu?

 – John Ausonius vill kanske gå vidare till nästa instans. Och jag tror att han kommer att stanna här tills det är klart i den sista instansen. Och efter det kommer han att återvända till Sverige, säger Nadja Böttinger.

När Ausonius gick med på att utlämnas till Tyskland hade han som krav att han ska få avtjäna ett eventuellt straff i Sverige.

Tysk polis såg likheterna

Redan ett år efter mordet på Blanka Zmigrod riktade tysk polis misstankarna mot den svenska serieskytten.

Ausonius hade då hunnit dömas till livstids fängelse för ett mord, nio mordförsök och tre bankrån begångna i Sverige. 

Tysk polis såg likheter mellan Ausonius utstuderade tillvägagångssätt och den ouppklarade dödskjutningen i Frankfurt. Utredningen lades dock ner.

Inga DNA-spår säkrade efter Ausonius

Några nya tekniska bevis har inte kunnat presenteras under rättegången. Inte heller några DNA-spår är säkrade, inga nya vittnen har trätt fram. 

Det enda vittnet till mordet, en man som i dag är 83 år, har haft svårt att minnas detaljer från mordnatten.

Han ska varken ha sett mördarens ansikte eller själva mordet, men hörde de dödande skotten.

Det presenterades inga nya bevis i rättegången, men domaren väljer ändå att döma John Ausonius.

– Det stämmer att det under rättegången inte kom fram några nya bevis. Men de bevis vi hade redan inför rättegången räckte till, säger åklagare Nadja Böttinger.

Så varför har man inte ställt Ausonius till rätta tidigare då?

– Jag har bara arbetat här i 13 år nu. Och jag vet faktiskt inte varför mina kolleger inte gick vidare med fallet för 26 år sedan. Jag upptäckte det här fallet först mot slutet av 2014 och jag bestämde mig för att gå vidare med rättegång.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!