Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tyrrunan inte hets mot folkgrupp enligt JK

Foto: SANDBERG/TT FREDRIK / SANDBERG/TT FREDRIK TT NYHETSBYRÅN

Enligt justitiekanslern utgör användandet av tyrrunan inte hets mot folkgrupp.

JK fick in en anmälan om hets mot folkgrupp kopplat till tyrrunan efter NMR:s demonstration i Göteborg 17 september – men har nu beslutat att inte inleda någon förundersökning, skriver Aftonbladet.  

Det var efter nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Göteborg 17 september som JK fick in en anmälan om hets mot folkgrupp kopplat till symbolen tyrrunan. 

Men nu har JK beslutat att inte inleda någon förundersökning, skriver Aftonbladet.   

Justitiekanslern har tidigare vid ett flertal tillfällen bedömt tryckta skrifter där Nordiska motståndsrörelsens emblem i form av en tyrruna avbildats ensamt eller tillsammans med olika yttranden och då funnit att uppgifterna inte innefattade tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp", skriver JK i beslutet enligt Aftonbladet. 

Brottet hets mot folkgrupp handlar i regel om att någon hotar eller uttrycker missaktning för en folkgrupp eller grupp av personer – med anspelning på ras, hudfärg, etniskt ursprung, sexuell läggning eller religion.  

Användandet av tyrrunan innebär således inte att man gör sig skyldig till hets mot folkgrupp, menar JK. 

Stor uppmärksamhet efter första demonstrationen

Ett 50-tal personer från NMR deltog i den tillståndslösa demonstrationen i centrala Göteborg den 17 september. Polisen följde demonstrationen med personal på marken och helikopter i luften – men ingrep inte. 

För detta fick polisen en hel del kritik. 

– Jag är förvånad över att politiker, både i kommun- och riksdagspolitiken, har så låg kunskap i ett så väsentligt område som den fria åsiktsbildningen. Det är ett av de ben som demokratin vilar på. Jag är bekymrad över den faktaresistens som jag tycker mig kunna iaktta, när man inte ens vill försöka förstå när vi förklarar hur lagstiftningen ser ut, sa polischefen Erik Nord efter kritikstormen. 

Politiker har öppnat för skärpt lagstiftning

Händelsen – som har beskrivits som ett test inför den stora demonstrationen 30 september – fick stor medial uppmärksamhet och under veckorna som följde har flera politiska partier öppnat för att, om möjligt, skärpa lagstiftningen. 

 

Läs mer: Allianspolitiker vill sätta dit nazister 

 

C-ledaren Annie Lööf ville bland annat se över om NMR:s symbol tyrrunan kan tolkas som hets mot folkgrupp. 

– Det är möjligt att nazisterna kommer att kringgå detta genom att rita om den där runan eller ta ett annat hakkors, men från lagstiftningens sida måste vi visa vad som är rätt och fel, sa Annie Lööf i slutet av september.  

KD vill förbjuda deltagande i organisationer som NMR – som enligt partieldaren Ebba Busch Thor kan liknas vid en terrororganisation. Även SD har öppnat för att förbjuda NMR som man, likt KD, ser som en terrororganisation. 

Regeringen bjuder in till samtal 

Regeringen planerar att bjuda in att oppositionspartier förutom SD för samtal om hur de antidemokratiska strömningarna ska kunna motverkas. 

– Vi börjar där, sedan får vi se vilka förslag som kan komma fram, antingen om det gäller brottsbekämpningsinsatser mot hatbrott eller om det gäller översyn av olika lagar, sa justitieminister Morgan Johansson, S, om samtalen ett par dagar efter den första demonstrationen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.